Държавите от G7 и Австралия започват от днес да налагат

...
Държавите от G7 и Австралия започват от днес да налагат
Коментари Харесай

От днес руският суров петрол струва максимум $60

Държавите от G7 и Австралия стартират от през днешния ден да постановат горна ценова граница от 60 $ на съветския недопечен нефт, пренасян по море. Целта: западният свят се пробва да понижи опциите на Русия да финансира войната в Украйна, оповестява " Ройтерс ". Припомняме, че Русия е вторият максимален експортьор на недопечен нефт в света.

Мярката влиза в действие в целия Европейски съюз с изключение за страни като България, които получиха така наречен дерогация във връзка с съветския нефт. Таванът обаче ще е еластичен и ще се преразглежда на два месеца, като това ще стартира да се прави от средата на януари, осведоми източник от Европейската комисия.

По думите му задачата на тази мярка е да се съблюдава постигнатото единодушие сред страните-членки таванът на съветския недопечен нефт да е с най-малко 5 на 100 по-нисък от неговата пазарна цена.

Припомняме, че съветският недопечен нефт " Урал " мина границата от 100 $ при започване на войната, като последователно се върна на равнищата към 70 $. В последния работен ден от предходната седмица се продава за близо 64 $ - стойност, доста близка до новото ограничаване.

" Работим по механизъм за възбрана на потреблението на инструмент за таван на цените, без значение от равнището, което е заложено, защото сходна интервенция може в допълнение да дестабилизира пазара ", разяснява Александър Новак, вицепремиер на Руската федерация.

Той добави, че Русия ще търгува единствено с тези страни, които работят на пазарен принцип, даже това да коства малко понижаване на добива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР