Държавите-членки на ЕС трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти,

...
Държавите-членки на ЕС трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти,
Коментари Харесай

България трябва незабавно да спре продажбата на паспорти

Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало неотложно да спрат продажбата на паспорти, eвропейското поданство не е стока, приканиха евродепутати, които визираха България, Кипър и Малта.

На спор в Европарламента през днешния ден бе изтъкнато, че единствено тези три страни дават поданство в подмяна на инвестиция посредством така наречен „ златни паспорти “. 19 страни от Европейски Съюз извършват стратегии за „ престояване посредством вложения “, известни като „ златни визи “, само че това е друго.

През януари 2019 година Европейската комисия сътвори експертна група с представители на всички държави-членки на Европейски Съюз, която да създаде общи стандарти и насоки по тези въпроси.

По време на дебата в пленарна зала с комисаря по правораздаването Дидие Рейндерс членовете на Екологичен потенциал подчертаха съпътстващите опасности, които тези стратегии пораждат, а точно прането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не би трябвало да има „ елементарен вход за нарушителите “.

Евродепутатите подчертаха, че даването на европейско поданство на жители от трети страни без подобаващи инспекции и бистрота има негативни последствия в други страни членки, което подкопава взаимното доверие и общите полезности.

Няколко от участниците в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, при който високопоставени длъжностни лица, сред които и депутати, оферират помощ на мним китайски изпълнителен орган с престъпно досие за приемането на кипърски паспорт посредством националната скица „ поданство против вложения “. Отбелязано бе решението на Европейската комисия за започване на производства за определяне на несъблюдение на отговорности против Кипър и Малта.

Част от евродепутатите означиха, че делът на приходите от тези стратегии е забележителен за страни като Кипър, до момента в който техните съперници обявиха, че полезностите и правата на Европейски Съюз не са за обмен.

 

България: Възнамеряваме да се изправим

На 8 октомври 2019 година Министерският съвет е одобрил и внесъл в Народното събрание предложение за законови промени, с които да се промени режимът за придобиване на българско поданство против вложения. Това припомниха от Министерството на правораздаването след писмото на отрасловия еврокомисар Дидие Рейндерс до Десислава Ахладова, с което е отправено искане да се обмисли последователното унищожаване на този режим.

Предложенията плануват отпадане на два текста от закона, даващи благоприятни условия чужденци да стават български жители в случаите на краткотрайни вложения в нашата страна.

Предложената анулация на наредбите е подбудена от нуждата за решаването на открити проблеми при използването на закона по отношение на придобиването на поданство против вложения, както и от нуждата за стягане на контрола, твърди правосъдното ведомство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР