Държавата все още няма ясен план за алтернативна заетост на

...
Коментари Харесай

Пазарът на труда в Стара Загора: Ще има ли работа след въглищата

Държавата към момента няма явен проект за различна претовареност на работещите във въглищните централи и мините. Отлагането на този проблем единствено ще задълбочи решаването му и ще изправи пред риск социално-икономическия живот е област Стара Загора. Вариантите за излаз са няколко - от ВЕИ и водород до личен бизнес и привличане на вложители.
Когато през 2009 година стартира една от най-големите промени в земеделието - прекъсването на дотациите за произвеждане на тютюн, работата на хиляди работещи в този бранш беше под въпрос, а казусът от политически бързо се трансформира и в обществен.

Тогава се говореше за преквалификация на хората, които цялостен живот са се занимавали с този поминък, само че без изясненост тъкмо към какво биха могли да се ориентират. Появиха се и екзотични хрумвания - от развъждането на щрауси до овошки от киви и портокали в южната част на страната. Почти нищо от това обаче не се случи и промяната действително беше оставена на самоход, а хората - да се оправят както могат.

В сходна обстановка в този момент са изправени хиляди работещи в различен бранш, който е на прага на най-голямата си промяна - енергетиката. Голямата част от заетите в него са съсредоточени тъкмо в район на Стара Загора и по-специално комплекса " Марица-изток ". Неизбежното затваряне на въглищните централи и пътят на Зелената договорка на Европейски Съюз ще отвори дупка на пазара на труда, за която ръководещите не приказват изключително.

Те нямат проект за излаз от обстановката и по тази причина (а и не само) се пробват да поддържат статуквото, вместо да очертаят ясна вероятност за това с какво ще се занимават хилядите енергетици и миньори след 10 години. В резултат, вместо да основат съответна тактика и да начертаят проект за края на въглищата по години със съответните стратегии за претовареност, ориентирани към работещите в този бранш, ръководещите поддържат заблудата, че всичко е наред и усложненията са краткотрайни. Напоследък се чуват хрумвания за водород, ВЕИ, природен газ, индустриални зони, които обаче без съответни дейности и ограничения наподобяват на щраусите и портокалите отпреди десетилетие.

Проблемът със заетостта в района на Стара Загора е даже доста по-голям и комплициран. Защото, в случай че при тютюнопроизводителите в множеството случаи ставаше въпрос за хора без съответна подготовка, то тук главно обиден ще е висококвалифициран и профилиран личен състав, с доста над междинните приходи.
Градове Стара Загора, Хасково Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България
По принцип това би следвало да е късмет за по-бързото и елементарно намиране на работа след края на тецовете, само че обстоятелствата все още приказват за тъкмо противоположното - в района липсват огромни индустриални вложители, които да предложат аналогична работа, и по-скоро може да има трудова миграция към прилежащите Пловдив, Хасково и даже Кърджали.
Експертите на общественото министерство в Стара Загора могат да изиграят значима роля с оглед преформатирането на локалния пазар на труда Фотограф: Капитал
Какви обаче са разновидностите пред хилядите директно заети в комплекса " Марица-изток " и доста множеството ангажирани със свързани с активността на енергийното сърце на България услуги?
Трите В-та
Засега страната няма разбивка тъкмо какъв брой ще са засегнатите от енергийната промяна хора, каква е междинната им възраст, защо са учили и към какво биха могли да се ориентират. Според някогашния екоминистър и сегашен консултант към Европейската климатична фондация Юлиан Попов работещите в комплекса в по-голямата си част са инженери и висококвалифицирани техници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР