Държавата трябва да заделя поне 1 процент от брутния вътрешен

...
Държавата трябва да заделя поне 1 процент от брутния вътрешен
Коментари Харесай

Рашидов: Поне 1% от БВП - за култура

Държавата би трябвало да заделя най-малко 1 % от брутния вътрешен артикул за просвета. Това разгласи в изявление за Българска национална телевизия някогашният министър на културата и сегашен ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание Вежди Рашидов.

" Пари са нужни. Култура без пари това е самоинициатива. Когато приказваме за националната просвета – да, това е пари. Голямата просвета се прави с огромни пари. Но тя и връща огромни пари. В огромните стопански системи културата е на осмо място. Някои страни вършат милиарди от просвета и това е едно от огромните пера, които носят доста пари и това няма какво да го приказваме. Ние в България още се опитваме да приказваме за просвета като художествена самоинициатива, само че това не е самоинициатива.

Да, малко са парите за просвета и постоянно съм го повтарял. Докато не станат парите за просвета 1% от Брутният вътрешен продукт, ние не може да приказваме за естествени пари в културата ", разяснява Рашидов.

Той разясни, че постоянно е желал повече пари за просвета и като министър съвсем е удвоил бюджета на Министерството на културата – от 96 милиона лв. на 180 милиона.

" Министър Боил Банов постави още 15-16 милиона от горната страна. Така че има напредничав напредък на парите за просвета ", посочи депутатът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР