Държавата трябва да спре да регулира цените на електроенергията за

...
Държавата трябва да спре да регулира цените на електроенергията за
Коментари Харесай

Привидното развързване на цените на ток

Държавата би трябвало да спре да контролира цените на електрическата енергия за семействата и да сътвори действителен пазар в бранша. Вместо промяна обаче действително се предлага опазване на настоящето състояние поради боязън от неодобрение. Това държание среща рецензии от Европейска комисия и основава опасности за нови проблеми в бъдеще.
Значи от държавния АЕЦ, строен с нашите пари, ще плащаме интернационалните цени на тока? Айде към този момент да идват турците, руснаците, американците или който там желаете и да я закриват тази страна...

Този коментар под плана за промени в Закона за енергетиката в портала за публично разискване е индикативен за това какъв брой сензитивна и значима промяна се случва в бранша, въпреки към нея да не се шуми доста. Но също по този начин демонстрира и цялостното недоумение в обществото за измененията.
Реклама
Накратко - страната би трябвало да отстрани контролираните цени на тока за бита, с което ролята на НЕК като публичен снабдител на сила ще отпадне, да предложи механизъм за компенсиране на енергийно бедните и уязвими семейства, както и да отстрани пречките пред конкуренцията на доставчиците на ток , тъй че всеки да може да си избира свободно подобен.

Страховете, които се подклаждат, най-много от партии като Българска социалистическа партия и " Възраждане ", са, че тези промени ще покачат доста разноските на семействата и надали не ще унищожат българската енергетика. Ако промяната се извърши вярно обаче, резултатът би бил тъкмо противоположният - напълно пазарен модел в бранша, който подтиква вложенията, усъвършенства качеството на услугите и даже усъвършенства крайните цени.
2.5 милиарда лева е годишният оборот при снабдяването на битовите клиенти с електрическа енергия по контролирани цени.
Причината всичко това да се случва в този момент е, че в действителност сме закъснели трагично с либерализацията на пазара на електрическа енергия и към този момент България е застрашена от Европейска комисия с наказателна процедура. Освен това промяната е ключ за отпущането на втория транш от Плана за възобновяване в размер на 1.5 милиарда лв., който пък на собствен ред е значим за ограничение на недостига в държавния бюджет, а оттова и за приемането на еврото през 2025 година И пазарът свободен, и цените контролирани По всичко проличава, че страната се пробва да върви по някакъв фиктивен междинен път - хем да регистрира, че вкарва напълно пазарни връзки, хем действително да резервира настоящия модел с закрепена ниска цена. Предвид обсъжданите в този момент промени в Закона за енергетиката, може да кажем, че въпреки веригата на доставка да се видоизменя и токът към този момент да се купува от борсата, за семействата нищо няма да се промени, най-малко не и в идващите две години. Те, по един или различен метод, ще продължат да заплащат държавно субсидирани цени на тока без значение какъв брой използват.
Реклама

Това се прави по напълно политически аргументи - с цел да е несъмнено, че семействата няма да заплащат повече за електрическа енергия и няма да има електорални протести. Но действително се забавя развиването на пазара и същинските решения още веднъж се отсрочват. И евентуално.

Според текстовете в проектонорматива КЕВР ще дефинира всеки месец отплата за покриване на част от разноските на битови крайни клиенти за закупена електрическа сила. Казва се, че тази отплата може да бъде за цялото или за част от закупеното от битовите крайни клиенти количество електрическа сила, както и че размерът й може да бъде диференциран съгласно какъв брой ток се използва.

Така обаче значително се дублира настоящият сега модел за компенсиране на бизнеса, при който без значение какви са цените на борсата компаниите заплащат най-вече 200 лева./мВтч. За семействата се чака този " таван " да бъде по-нисък. Сега да вземем за пример контролираната цена, по която НЕК продава тока на трите електроснабдителни сдружения в страната (тези на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-про " ), е към 115.8 лева./мВтч. Тя се получава от избраните от КЕВР цени на АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", американските централи, ВЕЦ-овете и дребните ВЕИ, понижени с отплата в размер на съвсем 70 лева./мВтч, която фондът " Сигурност на електроенергийната система " изплаща на НЕК, както и с разноските за квоти CO2 на въглищните централи, които отново се покриват от фонда.
Председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев придвижи двата огромни плана за промени в Закона за енергетиката и за ВЕИ единствено за два дни Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР