Държавата трябва да подпомага участието на земеделските производители в международни

...
Държавата трябва да подпомага участието на земеделските производители в международни
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Държавата трябва да подпомага участието на производителите в международни изложения

Държавата би трябвало да подкрепя присъединяване на земеделските производители в интернационалните изложби, тъй като доста от тях нямат опция да отделят нужния запас, с цел да разпространяват продуктите си.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на работна среща с биопроизводители и преработватели във връзка първото присъединяване на страната ни в профилираните конгреси за биохрани и биокозметика – „ Биофах “ и „ Виване “ в Германия. Според него поддръжката в маркетингово отношение е нужна и това е верният метод, който ще даде добра опция на българските биопроизводители и преработватели да показват продукцията си.

„ Желанието ни е да развиваме биологичното произвеждане и сме си сложили амбициозни цели до 2030 година 10% от площите у нас да бъдат заети с биологично развъждане “, уточни Тодор Джиков. Той осведоми, че към този момент е почнала подготовката за участие  в ревютата „ Биофах “ и „ Виване “, като към уредниците са изпратени поръчки за национални щандове. И посочи, че с цел да се включи страната ни във форумите е нужно и утвърждение от Министерския съвет, както и процедура по Закона за публичните поръчки за построяването на щандовете. 

Аграрният заместник-министър разяснява, че се надява в разговор с бизнеса да бъде квалифицирано първото показване на страната ни в ревютата и то да е оптимално сполучливо. Участниците в срещата взеха решение да предизвикват работна група, която да разиска представителността на сектора в тези изложби и да предложи на администрацията по какъв начин да бъдат включени  обособените подсектори. Според тях е значимо България да се покаже като бранд на тези събития. Националното присъединяване ще способства за одобряването на родните производители, както и на качеството на българските артикули. Те смятат още, че по този начин ще се увеличи известността им и ще се отворят благоприятни условия за постигане до нови пазари.

Друга дискутирана тематика бе опцията за сключване на меморандум за включване на България и във форума Биофах Азия. „ Целта ни е да покажем какво решение сме взели  дружно с бизнеса, ние ще оставим диря какво се е случило, по-късно производителите могат да търсят отговорност дали ще се реализира “, добави заместник-министър Джиков. Той акцентира, че действия в посока достъп до Азиатските пазари е от основно значение, тъй като там последствията от икономическата рецесия са по-слабо осезаеми. По думите му тази нужда се поддържа и от обстоятелството, че в последните две години потреблението на биопродукти в Германия се е свило с 35%.

В народен проект до 2030 година е планувано всяка година страната  ни да взе участие в Биофах Нюрнберг и Биофах Азия, както и в още едно европейско ревю. Министерството на земеделието възнамерява и съответния бюджет за представянето на тези събития за идната година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР