Държавата трябва да намери начин да обезщети стопаните от варненското

...
Държавата трябва да намери начин да обезщети стопаните от варненското
Коментари Харесай

Собственици на умъртвени прасета търсят помощ от Мая Манолова

Държавата би трябвало да откри метод да обезщети стопаните от варненското село Тутраканци, чиито свине бяха умъртвени поради африканската чума. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, която в морската столица се срещна с част от пострадалите.
Заради огнище на заболяването в края на август всичките 90 свине в селото бяха евтаназирани. Нито е едно от тях не беше записано, заради което засегнатите 26 стопани нямат право на обезщетение.
„ В дребните обитаеми места и в селата в България развъждането на прасе в задния двор е нормална процедура. Със сигурност голямата част от тях не са маркирани. В съответния случай не става въпрос за някакви пари, които земеделското министерство не може да си разреши. За тях не са доста пари, само че за стопаните са големи ”, разяснява Манолова. Тя добави, че към този момент е имала диалог със земеделския министър Румен Порожанов и ще бъде издирван метод за погашение на компенсациите.
Хората в Тутраканци са възмутени, че никой не им обръща внимание, съобщи Стефан Данаилов, на който са умъртвени 9 животни. Той упорства да бъдат изплатени компенсации по пазарни цени. В противоположен случай жителите на селото ще заведат правосъдни каузи против Агенцията по сигурност на храните.
Добрин Добрев пресмята своите загуби на над 13 хиляди лева Той е имал 11 свине, проучванията на които не са дали позитивни проби за африканска чума.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР