Държавата трябва да бъде обърната към високопланинските хижи. Това каза

...
Държавата трябва да бъде обърната към високопланинските хижи. Това каза
Коментари Харесай

Жечка Карова: Държавата трябва да бъде обърната към високопланинските хижи

Държавата би трябвало да бъде обърната към високопланинските хижи. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Жечка Карова, секретар на Туристическо сдружение „ Родни балкани “, по отношение на концепцията на Министерството на туризма за нова категоризация на българските хижи по сходство на звездите в хотелите. До концепцията се стигна след гледище на Българския туристически съюз да се провиснал пари от държавния бюджет за поправки и категоризация на хижите. От един до три „ еделвайса “ ще получават туристическите бази при покриване на съответните условия.
" Поддръжката на високопланинските хижи е доста сложна, по тази причина е нужна поддръжка от страната. Контактувам постоянно с хижа Мечит над село Говедарци. Достъпът на строителни машини до хижата е сложен, всичко се качва с коли на арендаторите. Въпреки това хижата се поддържа доста добре “, разяснява Жечка Карова.
Според нея е належащо високопланинските хижи да получават един непрекъснат доход от страната.
" Това е място за заслон, приютяват се хора, от време на време този заслон избавя човешки живот. Колкото и да са мизерни изискванията, би трябвало да има някакви условия ", добави Жечка Карова. Тя сподели още, че високопланинските хижи не постоянно са цялостни, както хотелите. Затова и разноските за хижа високо в планината са по-високи.
" Не във всички хижи има ток, тук-там има единствено елементи, които се пускат вечерно време за зареждане на осветлението. Не могат да се употребяват за отопление, за включване на перални машини или готварски печки4, сподели още Жечка Карова. Тя означи, че на територията на Варненска област има няколко хижи по Черноморието, които се поддържат от разнообразни туристически сдружения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР