Държавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността

...
Държавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността
Коментари Харесай

Завеждаме дело за собствеността на Руската църква

Държавата ще заведе дело, с цел да отбрани в съда собствеността си върху Руската черква. Главният прокурор Борислав Сарафов сезира районния министър Андрей Цеков за собствеността на Руската черква в София, оповестиха от прокуратурата.

Изпълняващият длъжността държавен обвинител номер 1 изиска да бъде предявен иск за признание на правото на благосъстоятелност на българската страната и за анулация на издадения нотариален акт за собствеността на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в София.

Сарафов се базира на инспекция на две прокуратури - Върховна административна и Софийска градска прокуратура, съгласно която има нотариален акт от 23 юли 1997 година С него посолството на Руската федерация се признава за притежател както на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ”, по този начин и на земята, върху която е издигнат. Основанието за това е подаяние на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт, публикуван на 07 ноември 1898 година, за подаяние на „ едно празно градско място в гр. София “ от Софийското градско общинско ръководство на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България за изграждане на черква. Други документи по това дело не се пазят, по информация на Агенцията по вписванията.

Църквата при Руската Императорска Мисия е осветена на 11 ноември 1914 година от Българското духовенство в съслужение с Руското духовенство. Тогава е издадена заповед на министъра на външните работи и изповеданията за предаване зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Има двустранни документи от 1940 година сред България и Съюз на съветските социалистически републики по отношение на безплатно прилагане на постройката на църквата от българската страна.

Има доказателства, съгласно които по гледище на Съюз на съветските социалистически републики България се задължава с 2/3 лично финансиране в къси периоди да възвърне опустошения от бомбардировки храм. Според подписано споразумение за мир останалата 1/3 от сумата, нужна за ремонтните действия, следва да се заплати от Съюз на съветските социалистически републики. Документи, удостоверяващи осъществяването на отговорностите от руска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 година единствено с един нотариален акт до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за регистриране на промени по партидата на постройката и аграрен парцел. Тази смяна – че храмът са благосъстоятелност само че Руското посолство, е отразена в кадастралния указател на недвижимите парцели, само че няма други документи, които потвърждават тази благосъстоятелност, с изключение на нотариален кат. 

Проверката на прокуратурата открива още, че приложенията към нотариалния акт, както са разказани, не могат да се одобряват за доказателства за правоприемството, отразено като съображение за правото на благосъстоятелност върху земята и постройката, т.е. по отношение на прекосяването на правата сред обособените държавни формирания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ, осведомят от прокуратурата.

Не са открити други документи или доказателства, които да свидетелстват за градежа на църквата, с изключение на гореспоменатите за възобновяване ѝ. Не са приложени и писмени доказателства, които дефинират придобиване на право на благосъстоятелност от една страна на територията на друга страна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР