Държавата ще прави собствена верига от бензиностанции, съобщи финансовото министерство.Ведомството

...
Държавата ще прави собствена верига от бензиностанции, съобщи финансовото министерство.Ведомството
Коментари Харесай

Държавата прави собствени бензиностанции, ще сваля цените

Държавата ще прави лична верига от бензиностанции, заяви финансовото министерство.

Ведомството на Владислав Горанов предлага основаването на Държавна петролна компания към министъра на стопанската система. Тя ще извършва всички функционалности и на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули.

Така щяло да се усъвършенства ръководството на наложителните запаси и да се подсигурява постигането и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство.

Планирано е в идната 1 година държавната компания да построи и бензиностанции в цялата страна. Те ще бъдат както в обитаемоте места, по този начин и на главните пътни артерии. Целта била да се усъвършенства конкуренцията на пазара и да се обезпечат оптимално ниски цени за хората и бизнеса. Държавните бензиностанции ще обезпечават опция за зареждане и на електрически автомобили като част от тактиката за нисковъглеродна стопанска система и запазване на околната среда.

За още по-голяма конкуренция е предлага лицензираните складодържатели да не могат да отхвърлят съхранението на горива на други компании. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива.

Според министъра на стопанската система Емил Караниколов със основаването на компанията секторът ще стане по-предвидим и ще се смъкна напрежението във връзка с цената на горивата. Дружеството ще съблюдава всички правила на пазара, с цел да има ясни цени и качество, което да се управлява.

Нито един пазар не е потърпевш, когато на него има повече предложение и повече конкуренция. Ако страната продава горива на минимална надценка, това ще е добре и за потребителите, разяснява вицепремиерът Томислав Дончев.

“Приемете, че на пазара ще има още един състезател. Ако въпросът е дали това ще е спомагателна гаранция за ефикасна конкуренция - да. Когато има още един състезател, който работи на минимална надценка, това е добре за потребителите ”, добави Дончев.

Той бе безапелационен, че компанията няма да има преимущества по отношение на останалите, а европейското законодателство не било спирачка пред реализацията на тази мярка.

КРИБ: Подкрепяме концепцията, завършек на картелите и монополите в горивата

КРИБ поддържа основаването на Държавна петролна компания, оповестиха от най-голямата работодателска организация. И показват, че такава конструкция ще усъвършенства конкуренцията на пазара и ще обезпечи оптимално ниски цени за хората и бизнеса.

Гаранция за постигането на тази цел било превиденото условие лицензираните складодържатели да не могат да отхвърлят съхранението на горива на други компании, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори.

Друг позитивен детайл в предлагането е, че държавната компания ще извършва и всички функционалности на държавния запас за петролни и енергийни артикули.

Това съвпадало и с позицията на Комисия за защита на конкуренцията по отношение на складовите бази.

“Край на монополите и картелите в цените на горивата! Държавата си влезе в ролята да помогне на хората и бизнеса за пазарни цени. Колкото по-бързо се осъществя този план, по-добре за всички ни ”, написа пък във фейсбук ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Петролната асоциация: Каним за член новия състезател

Приветстваме появяването на нов състезател, само че считаме, че и сега пазарът на горива в България е задоволително конкурентен. Това съобщи Живодар Терзиев - ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). В нея членуват всички интернационалните нефтени компании у нас и огромни български.

Терзиев добави, че ще поканят Държавната петролна компания за член на асоциацията. Така щяло да е ясно че няма скрити сделки и координиране на практики.

Надяваме се държавната компания да работи съгласно разпоредбите за всички, с цел да няма неконкурентно преимущество, добави Терзиев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР