Държавата ще плати 10 млн. лв. на Евролаб 2011, за

...
Държавата ще плати 10 млн. лв. на Евролаб 2011, за
Коментари Харесай

Държавата ще плати 10 млн. лв. на Евролаб 2011 и ще има две две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци

Държавата ще заплати 10 млн. лева на " Евролаб 2011 ", с цел да вземе лабораторията им на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево за инспекция на плодове и зеленчуци.

Така ще има две лаборатории и това е добра договорка, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци през днешния ден в Старосел.

Това е допустимо след извънсъдебно съглашение от Българската организация по сигурност на храните за преустановяване на Договор № 95/31.12.2021 година в частта по отношение на Сграда " Контрол на продукция за човешка консумация ".

Това е договорът за наем на пространства с " Евролаб 2011 ", който страната се опита да приключи, само че не съумя.

По този метод ще бъде прекъсната опцията сдружението да търси, включително по правосъден ред, неведнъж по-големи неустойки, компенсации за вреди и пропуснати изгоди, каквито се дължат, според експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, належащо за правосъдните процеси и дължимите по тях обилни разноски, оповестяват от Министерство на земеделието и храните.

С извънсъдебно съглашение се цели да се понижи дължимият размер на компенсацията на 10 000 000 лева, а всички усъвършенствания в постройката, осъществени от компанията, както и цялото лабораторно съоръжение и машини в лабораторията да останат в благосъстоятелност на БАБХ. Със същото съглашение акредитацията на лабораторията, която е построена, оборудвана и акредитирана за сметка на компанията, минава върху БАБХ, където Aгенцията незабавно може да стартира активност по лабораторни разбори на влизащите през Граничен контролно-пропусквателен пункт храни и артикули, като таксите за проучванията ще влизат напълно в държавния бюджет.

„ След доста съществени старания и юридическа преписка, БАБХ реализира нещо, което считам, че е огромен триумф. Срещу 10 млн. лева съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше „ Евролаб 2011 “, ще премине в ръцете на страната и никой там повече с изключение на страната няма да управлява плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация “, сподели министър Вътев.
За съпоставяне, той уточни, че при допустимо едностранно преустановяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в доста по-голям размер и да се водят дълги правосъдни процеси.

Министърът посочи, че лицензът се трансферира на Агенцията по храните и лабораторният потенциал на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево става подобен, че там няма да има съвсем никаква опашка от камиони. Една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР