Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16

...
Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16
Коментари Харесай

Купуват лаптопи за 12 000 ученици и 4000 учители с пари от бюджета


Държавата ще отпусне 14 млн. лв. за закупуване на 16 000 портативни компютри. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев , представен от Българска национална телевизия.

" Приехме разпореждане, с което ще предоставим 14 млн. лв. по бюджетите на учебните заведения за закупуването на 16 000 портативни компютри, от които 12 000 за възпитаници и 4000 за учители ", съобщи министърът.

Това са средства от държавния бюджет, с които учебните заведения ще закупят тези портативни устройства, добави Вълчев и изрази вяра това да стане бързо, " в идващите седмици, до края на годината ".

" Това не анулира уговорката ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е обвързвано с по-продължителни процедури, в сравнение с нас ни се желае изключително в този миг ", добави той.

Вълчев посочи, че преносими компютри те ще бъдат употребявани за електронно образование при затваряне на учебни заведения или при карантиниране на паралелки, само че най-много за образование в класните стаи. " Във всяка една класна стая учителят би трябвало да има опцията за реализиране на електронно образование и за работа с електронен дневник ", подчертава министър Красимир Вълчев.

Категорично все още не се планува изцяло затваряне на учебните заведения. " Към днешна дата 162 деца и възпитаници общо са установени с позитивни проби и 159 учители в учебните заведения и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на образователната година, това значи среднодневно по 5 възпитаници и по 5-6 учители ", заключи той.

Вълчев означи, че 99,7% от възпитаници те в системата не престават образованието си присъствено, а вярата е обстановката да не се утежнява. Най-голямата компликация се чака по време на сезона на грипните вируси.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР