Държавата ще инвестира още над 1 милиард лева за подобряване

...
Държавата ще инвестира още над 1 милиард лева за подобряване
Коментари Харесай

Как държавата ще подобри енергийната ефективност на сградите?

Държавата ще влага още над 1 милиард лв. за възстановяване на енергийната успеваемост на жилищните здания у нас. Това ще даде опция за изцяло възобновяване и топлоизолация, в това число и за монтиране на слънчеви панели. Оказва се обаче, че процедурата е комплицирана, а периодите прекомерно къси.

Проблемите в този 18-етажен блок са от първия до последния етаж: течащ покрив, остарели щрангове, амортизирано електрическо табло, дограма, която не обезпечава нужната изолираност и при течение отваря тежката врата на асансьора.

За да решат проблемите до края на май притежателите могат да аплайват по новата стратегия за енергийна успеваемост, която да обнови напълно постройката.

" В нашия блок има прекалено много неща, които би трябвало да бъдат сменени. Това е непостижимо - първо въобще, с цел да гласуваме подобен огромен ремонт, имаме потребност 67% да бъдат единомислещи и съгласни за подобен вид ремонт ", съобщи Явор Петров, ръководител на управителния съвет на етажна благосъстоятелност на бл. 12 в жк Сердика.

Минималната енергийна успеваемост, която би трябвало да реализира реновирането, е 30%.

" Най-големите здания ще реализиран по-голям стопански аршин, т.е. съотношението сред цена и енергийна успеваемост, само че дребните здания имат тази опция, с която могат да компенсират 100%-то си единодушие да вземат участие в програмата ", съобщи инж. Иван Шишков, длъжностен министър на районното развиване.

" Реализацията на тези планове е към 2-3% от постройките, които ние управляваме и е извънредно мъчно изключително когато става въпрос за здания, които са с 18 етажа и над 60-70 семейства в тях ", добави Анатоли Лалчев, шеф на компания за професионални домоуправители.

Кандидатстването се оказва комплициран развой с доста условия.

Собствениците да поддържат ремонта и да съберат пари за техническия паспорт - сред 300 и 500 лв. от всяко домакинство. Самото проучване на постройката лишава 2 месеца. Трябва да бъде учредено съдружие на притежателите - още 1 месец. Накрая се подават 14 формуляра, попълнени от всички притежатели, което лишава до 2 месеца.

Процедурата въпреки и дълга би трябвало да е добре позната от първата стратегия за енергийно възобновяване на постройките.

" Отново общините ще бъдат тези, които ще бъдат в действителност кореспондента с етажната благосъстоятелност. Столична община има опция за 150 млн., идващите общини Пловдив, Варна, Бургас са 80 милиона ", разясни инж. Иван Шишков, длъжностен министър на районното развиване.

" Трябваше да прозвъня три държавни телефона, с цел да схвана към кого би трябвало да се обърна за спомагателна информация и препоръки. Сайтовете не показват ясна информация, има проблем с категоризирането на документите. Много постоянно ми се случваше да попадам на документи от предходните стратегии и внезапно да се окаже, че чета нещо, което е остаряло и към този момент не е настоящо. В новата стратегия са по друг метод нещата и в края на деня човек не може да разбере какво тъкмо би трябвало да се попълни, с цел да се кандидатства по програмата ", разяснява Явор Петров, ръководител на управителния съвет на етажна благосъстоятелност.

" Проектите се връщат за преразглеждане, промяна на документите, в допълнение информация и в краен случай, в случай че периодите се изтърват, планът отпада за идващия стадий на програмата, когато финансирането ще бъде 80%, а може и въобще да не бъде утвърден самият план. Тогава притежателите получават механически паспорт, в който са вложили голяма сума пари, само че за сметка на това постройката няма да стане по-топла, дограмата няма да се смени. Покривът няма да е нов, ще имат единствено документ - нищо повече ", добави Анатоли Лалчев, шеф на компания за професионални домоуправители.

Средствата, които обезпечава страната, варират съгласно разгърнатата повърхност на постройката.

" Цената, която е залегнала като аршин за цена по отношение на европейските пари, които сме заложили. Цената за здания, които са до 8 етажа - оптималната цена е 300 лева на квадратен метър. А над 8 етажа 324 лева кв.м ", съобщи районният министър инж. Иван Шишков.

Изчисленията демонстрират, че в този блок би трябвало да влагат 35 хиляди за механически паспорт.

" Средно цената на подобен механически паспорт варира сред 3 и 5 лева на квадратен метър за цялата постройка. Това възлиза на 35 хиляди лева - нещо, което е ужасно покрай сумата, която би трябвало да се заплати за обновлението на тези асансьори. Тази сума би трябвало да бъде разпределена сред всички притежатели, всички би трябвало да бъдат съгласни за правенето на това техническо проучване и по-късно, в случай че ни одобрят, има късмет да получим парите назад. Ако не ни одобрят, губим тази сума до идната ни опция, в случай че въобще има такава за ново кандидатстване ", сподели още Явор Петров, ръководител на управителния съвет на етажна благосъстоятелност.

Програмата дава опция и за създаване на слънчева централа на покрива, само че единствено за зареждане на общите елементи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР