Държавата ще губи по около 40 млн. лв. месечно, ако

...
Държавата ще губи по около 40 млн. лв. месечно, ако
Коментари Харесай

Асен Василев: По 40 млн. лв. ще губим на месец, ако остане забраната за внос на украинско зърно

Държавата ще губи по към 40 млн. лева месечно, в случай че възбраната за импорт на украинско зърно остане до края на годината. Това разгласи пред публицисти финансовият министър Асен Василев.

Миналата година, когато вносът беше позволен, приходите от произвеждане на зърно са били 9, 976 милиарда лева Печалбата, над която са платени налози, пък е била 2, 507 милиарда лева През 2021 година пък приходите са били 7, 965 милиарда лева, а облагата 1,862 милиарда лева, уточни Василев. Отделно секторът е освободен и не е внесъл към 100 млн. лева данък върху горивата.

Забраната за импорт на украинско зърно нанесе вреди на хазната от 146 млн. лева от невнесено Данък добавена стойност. До края на годината ще са по към 40 млн. лева на месец, пресметна Василев.

Ясно е за всички, че с това си непремерено решение служебният кабинет лиши бюджета от доходи и накара целият български народ да заплаща по-скъп самун, по-скъпо брашно, олио и фуражи, а оттова и по-високи цени на месните и млечните артикули, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е заявил облага от 2 милиарда лева, сподели Василев. Той изясни, че може да се мисли за целеви помощи за тези производители, които в действителност няма да съумеят да се оправят, само че би трябвало “да се освободи вносът, с цел да има доходи в хазната и да може всички да ядем по-евтини храни ”.

Дискусии в кабинета има. Те се водят от няколко седмици. Дали господин Вътев е бил осведомен за решението на депутатите, мисля, че да, само че това към този момент е въпрос към него, сподели Василев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР