Държавата се зае да спасява Националния дворец на културата (НДК),

...
Държавата се зае да спасява Националния дворец на културата (НДК),
Коментари Харесай

Държавата спасява закъсалия НДК с 8 милиона лева

Държавата се зае да избавя Националния замък на културата (НДК), който натрупа съществени загуби в интервала на пандемията. Правителството усилва с 8 млн. лв. капитала на " Национален замък на културата – Конгресен център София " ЕАД – държавното сдружение, ръководещо НДК.

Средствата, които се наливат в комплекса, се взимат от бюджета на Министерството на културата за тази година. Схемата с нарастване на капитала е определена, тъй като по този начин няма риск Европейска комисия да упрекна България, че нарушава разпоредбите за държавните помощи, написа вестник " Сега ".

Според сбитото известие на държавния пресцентър нужните средства на НДК са за " съхраняването и опазването му като народен културен център, както и за изцяло преструктуриране и адаптиране на активността на НДК в изискванията на продължаваща епидемиологична конюнктура ".

На процедура страната отпуска избавителен транш на Двореца на културата, който години наред регистрира финансови загуби макар непрекъснатите смени на управлението му. През лятото министърът на културата в служебното държавно управление Велислав Минеков заяви, че до 1 януари загубата на НДК за интервала 2017-2020 година е 86,5 милиона лв..

" В НДК имаме голям дълг за погашение. Абсолютно нищо не е направено във връзка с енергийна успеваемост. Миналата сметка за ток е близо половин милион лева В момента са наложителни ограничения за избавяне на НДК, подхванали сме стъпки и това ще се случи ", сподели наскоро проф. Минеков. " За да върнем тези 90 млн. общ дълг на НДК, може би би трябвало да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там, без за взимат възнаграждения ", пошегува се служебният министър.

Предишният съвет на шефовете на НДК разяснява през лятото оповестените загуби по този начин: за последните 10 години от оперативна активност загубите са за 9,466 млн. лева, а 77 млн. лева са " амортизационни загуби ". Тогавашното управление се оправда, че в средата на 2017 година е поело ръководството с празна каса. Оттогава до този миг всяка година приходите били увеличавани, разноските за прехрана - усъвършенствани и за първи път през 2019 година приходите от главната активност надвишили тези от отдаване чартърен на офисни и търговски площи.

От месец и половина Националният замък на културата има нов Съвет на шефовете, назначен от служебното държавно управление.

Предишните мениджъри се оплакваха, че като държавна компания са лишени от опцията за коронавирус помощи и само са кандидатствали за оборотен и капиталов заем в размер на 10 млн. лева от ББР, с които да се стабилизира и запази активността на сдружението и то да бъде защитено от банкрут. От коронавирус рецесията, която удари целия културен и конгресен бранш, НДК единствено за 2020 година бил понесъл директни финансови вреди са за 6 млн. лева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР