Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на

...
Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на
Коментари Харесай

Национална мрежа за децата: Държавата се отказа да подкрепя децата

Държавата се отхвърли от развиването на политиките в поддръжка на децата и фамилиите. Това сочат резултатите от деветото следващо издание на годишния отчет " Бележник 2020: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? ", оповестява Националната мрежа за децата.
Заключението идва преди всичко поради отхвърли да влезе в действие Закона за обществените услуги. Против него главно са от Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", като Вътрешна македонска революционна организация желае не просто закон, а кодекс и изключване на неправителствените организации в областта на политиките за деца. " Воля " на Веселин Марешки обаче също желае отсрочване.
" Предстоящото му въвеждане от 1 юли още веднъж е под въпрос. Самият нормативен акт е подложен на извънредно яростна пропагандна война, съпроводена с солидна дезинформационна акция от крайни религиозни и политически организации ", разяснява Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата.
В бележника най-хубавата оценка е за образованието – оценено е с " добър 4 ". " Въпреки казуса с качеството на обучение в дребните обитаеми места, средищните учебни заведения, функционалната неначетеност, формалното на доста места приобщаващо обучение, като цяло страната е поела ангажимент и прави опити за неговото осъществяване ", гласи заключението.
Набляга се и на това, че страната продължава да възприема децата като обект, а не като пълноценна персона, с взимане под внимание на правата на личността. Оценката в този аспект е " междинен 3 ".
Най-слабата оценка, 2,50, е за богатство. Всяко трето дете в България живее в риск от беднотия, гласи заключението в бележника. И още – децата с увреждания и хронични и редки болести не престават да страдат поради отвод да бъдат считани за пълноценна част от обществото ни.
Друга слаба оценка, 2,50, касае закрилата от принуждение. " България остана без Национална Стратегия за детето и проект за справяне с насилието над деца. Това слага под въпрос както помощта, която се оказва на деца, претърпели принуждение, по този начин и извънредно нужните дейности на виновните институции за попречване на сходни случаи, за което свидетелстват и многочислените случаи през последните месеци ", написа в бележника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР