Държавата се кани да прекрати договорите за преференциално изкупуване на

...
Държавата се кани да прекрати договорите за преференциално изкупуване на
Коментари Харесай

Развалят договорите с американските централи

Държавата се кани да приключи договорите за преференциално изкупуване на ток с двете така наречен американски въглищни централи в комплекса " Марица-изток ". Това съобщи пред БТВ ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов. Според него финансовият министър Владислав Горанов има решение за метода, по който ще бъдат прекъснати договорите с " Ей и Ес Гълъбово " ( " Марица-изток 1 " ) и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", което щял да разгласи напълно скоро. След това силата от двете централи ще се продава на свободния пазар. Ако това не стане по взаимно единодушие, страната може да го направи еднолично макар риска от арбитражни каузи, твърди Николов. Той добави, че страната към този момент имала опит във воденето на интернационалните арбитражни каузи и по тази причина не се тормозила от възможни искове. Николов напомни позитивното за страната решение по делото, заведено от ЕВН.

Депутатът добави, че двете централи са на друг стадий от изплащането на вложенията и прекратяването на договорите няма да стане едновременно. Освен това специалисти на Европейска комисия и наши специалисти били на мнение, че вложенията в едната от двете мощности - " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", към този момент са изплатени. Планът за разтрогването на договорите с двете централи към този момент бил показан на бизнеса по време на срещата при премиера за цената на тока в понеделник, в която участваха работодателите и синдикатите. Намерението на държавното управление е прекратяването да стане бързо - докъм края на май, с цел да може облекчението в цените да се усети още от новия регулаторен сезон. Преди да пристъпи към дейности обаче, кабинетът чака позицията на Европейската комисия, която е изразила подготвеност да спомага за договарянията сред страната и централите. Брюксел упорства страната да приключи привилегиите за централите, защото те се смятат за неразрешена държавна помощ.

При всички положения държавното управление е готово на обезщетения за централата " Ей и Ес Гълъбово " ( " Марица-изток 1 " ), за която реномираният английски съветник Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според плановете на Frontier страната би трябвало да доплати на американския вложител неколкостотин милиона лв.. Планът на кабинета е сумата да се изплати посредством специфична добавка в цената на тока, която може да се вкара с промени в законодателството. На този стадий държавното управление няма желание да заплаща от бюджета компенсацията на централата по отношение на преференциалните цени на тока.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР