Държавата съвсем не се е отказала от намерението си да

...
Държавата съвсем не се е отказала от намерението си да
Коментари Харесай

Нов опит на държавата да вземе Дунарит, пак чрез дълг към КТБ

Държавата напълно не се е отказала от желанието си да придобие русенския боен цех " Дунарит " и посредством изкупуването на нов дълг на неговите притежатели към банкрутиралата КТБ още веднъж има искания към акциите на апетитното оръжейно дружество. Сега вариантите на сдружението да остане частно са да извади 82 млн. лева и да се откупи за повторно от страната, само че даже и тогава то ще остане застрашено от одържавяване. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов в сряда, на фона на митинги на друго оръжейно дружество – " Емко ", което претендира посредством нарастване на капитала на " Дунарит " да стане също негов притежател.

Към момента управляващите сполучливо водят печелившото дружество " Емко " към заличаване, лишавайки го от лиценз, отменяйки негови контракти за експорт и пробвайки се да му лишават външни клиенти.

Караниколов показа пред публицисти отчет на подчинената му " Държавната консолидационна компания " (ДКК) по отношение на подхванатите и бъдещите дейности по проблема с " Дунарит ".

За желанието на страната да придобие " Дунарит " стана ясно, откакто при започване на август предприятието излезе на митинг поради спрения му лиценз вследствие на повдигнати на управлението му обвинявания, че точи компанията в интерес на някогашния мажоритарен акционер във банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Тогава Караниколов разгласи, че страната счита да избави сдружението от неплатежоспособност като го придобие посредством пазаруване на негов дълг към КТБ за 47 млн. лева, гарантиран със залог върху акциите на " Дунарит ". Въпросният заем от ДКК стана обект на редица покупко-продажби в границите на три дни и от офшорката " Виафот ", свързвана с депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски, мина в ръцете на българската компания " ДиПи ", която пък го продаде на синдиците на КТБ против активи от масата на несъстоятелността на банката.

Синдиците на собствен ред го продадоха на ДКК, която се канеше да употребява това взимане, с цел да придобие " Дунарит ". Заводът заплати дълга си дружно с лихвите за към 50 млн. лева, с цел да избегне одържавяването на предприятието. Държавата обаче е намерила нов метод за вземе акциите на русенското дружество.

Миналата седмица синдиците на КТБ са оповестили търг за продажба на вземания от своя дебитор " Хедж инвестмънт България “, който е владеене на Цветан Василев. " Хедж " до неотдавна беше притежател на добитото от страната посредством оповестена неплатежоспособност пловдивско оръжейно сдружение " Авионамс “. Фирмата на Цветан Василев към момента е акционер в сдружението " Кемира ", което на собствен ред стои записано в Търговския указател като притежател на " Дунарит ". Тези вземания на КТБ от " Хедж " за 82 млн. лева са били обезпечени с акции от " Авионамс " и " Дунарит ". Синдиците на КТБ са ги продавали за 67 ммлн.- лева, само че никой не е явил в процедурата, изясни Караниколов. Така ДКК отишла на директно договаряне за този дълг, защото другояче имало заплаха да се появи различен заложен заемодател на " Авионамс " и това да провокира разтърсвания в сдружението, което занапред се съвземало и сега извършва поръчки на НАТО.

Тъй като напълно комфортно синдиците на КТБ са оповестили за продажба обединени задължения на " Хедж ", а не по настрана, страната ги купува вкупом и в този момент ще употребява вземанията, с цел да придобие и " Дунарит ", каквато е оповестената държавна цел.

По думите на Караниколов ДКК в този момент е платила действително за дълга 38 млн. лева, само че от вземането на КТБ били приспаднати платените към този момент от консолидационната компания 29 млн. лева за придобиването на " Авионамс ". Държавата обаче е решила да придвижи целия някогашен дълг на " Хедж " от 82 млн. лева върху " Дунарит ".

Така русенският цех е подложен в капан и с цел да излезе от него, би трябвало да заплати 82 млн. лева, откакто на 31 август преведе на ДКК към 50 млн. лева за неведнъж препродавания дълг. Караниколов напомни, че въпреки да е платил тези 50 млн. лева, " Дунарит " оспорва пред съда вписването на ДКК като заложен заемодател на предприятието и по този начин то е в обаян кръг.

" Ако " Дунарит " отдръпна исковата си молба против вписването на ДКК като негов заемодател по предходния дълг от 47 млн. лева, заплащането му ще бъде признато и ще остане уреждането на изкупения предходната седмица дълг от 82 млн. лева ", изясни Караниколов. Той обаче добави, че анализът на ДКК посочил, че " Хедж инвестмънт България " има още задължения към КТБ, обвързани с " Дунарит ". По думите му става въпрос за още 50 млн. лева, само че занапред ще се прецизира през кои частни компании са ставали цесиите за този дълг. Стана ясно обаче, че страната счита да изкупи и тях и да продължи да нападна собствеността на " Дунарит ".

Макар русенското дружество да бе със спрян лиценз поради упрекнатите в пране на пари негови шефове и това да наложи назначението на пълномощник, заводът сега работи обикновено и изнася продукция през държавния оръжеен търговец.

Продължаващите опити на страната да го придобие обаче може да предизвикат още веднъж митинги и не е изключено оръжейниците от Русе да се причислят към недоволстващите служащи от " Емко ", които се заканиха да излязат със фамилиите си на гладна стачка в палатков лагер пред Народното събрание, в случай че не им бъде възобновен лицензът на " Емко " за импорт и експорт на продукция.

Според работещите в тях офанзивите на страната с лишаване на лицензи са предизвикани от интереса е да придобие " Дунарит ", където " Емко " искаше да влезе в собствеността посредством нарастване на капитала. От " Емко " считат, че институционалната преса цели финансовото обезкървяване на " Емко ", с цел да не може то да влезе в капитала на " Дунарит ", а страната да предяви настояванията си по задълженията към КТБ и по този начин да прилапа завода в миг, в който оръжейният бизнес се задъхва от поръчки, а българският експорт на военна продукция е повишен с 60 % през 2016 година, надхвърляйки 1 милиарда евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР