Държавата прави опит да събуди "спящите акции", които милиони от

...
Държавата прави опит да събуди "спящите акции", които милиони от
Коментари Харесай

Васил Големански: Всеки може да провери в Централния депозитар какви акции има

Държавата прави опит да разсъни "спящите акции ", които милиони от нас купиха при всеобщата приватизацията. Много от притежателите на бонови книжки обаче не са наясно имат ли нещо, или не. Директорът на Централния депозитар Васил Големански изясни пред БТВ, че този въпрос е бил повдиган още преди 2-3 години.

"Министерството на финансите като наш главен акционер поде самодейността и я поддържа. Всички тези активи, които са акции, добити с боновите книжки, към сегашния миг се водят в регистъра на Централния депозитар. Дори човек да е изгубил боновата си брошура в регистъра има запис”, разясни той.

Чрез електронна услуга всеки може да ревизира в Централния депозитар какви акции има. „ Съветът ми е хората да изчакат, тъй като концепцията е оповестена за публично разискване. Предвидено е една година да има осведомителна акция, в която да бъде припомняно на хората, че имат активи и какво могат да създадат с тях”, сподели Васил Големански.

По предварителни планове към 2 милиона българи имат акции посредством тези бонови книжки за към 2 милиарда лв.. Идеята е всеки притежател на акции да ги трансферира към определен от него вложител в границите на една година. Ако не го направи, спящите бумаги автоматизирано ще отидат в особено основан фонд. Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 година, само че в случай че и по-късно притежателят не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърен фонд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР