Държавата прави опит да регулира бизнеса с хранителни добавки, предаде

...
Държавата прави опит да регулира бизнеса с хранителни добавки, предаде
Коментари Харесай

Нова наредба регулира бизнеса с хранителни добавки

Държавата прави опит да контролира бизнеса с хранителни добавки, съобщи NOVA. Нова разпоредба на Министерство на земеделието постанова съществени промени за всички, които търгуват. Наредбата планува хранителни добавки да се продават единствено в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се прави от регистрирани бизнес оператори.

Или казано по различен метод – интернет търговците също ще би трябвало да се записват. В наредбата се обръща и особено внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките. На питателните добавки не трябва да се приписва, че защищават или лекуват заболявания. Целта е контролът върху сигурността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Петър Александров е фитнес управител. Разбира от хранителни добавки и споделя, че постоянно гледа етикета, само че признава, че огромна част от клиентите му, не вършат по този начин. Новата наредбата към момента е на стадий разискване, само че от няколко месеца у нас има обществен указател, в който са вписани всички, които имат право да търгуват с храни.

Така на процедура потребителите ще могат да видят какви съставки има във всяка хранителна добавка. Ще има надзор и за продажбите в мрежата.

Какво би трябвало да знаем за Е-тата в храните?

„ Има много нездравословни съставки. Виждал съм в дадени протеини да вземем за пример да има съставки, които подвигат кръвното”, разяснява спортуващият Мирослав Ангелов.

Надеждата е, че с новата регулация ще се лимитират и измамите с хранителни добавки в интернет, добавя NOVA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР