Държавата отново се опитва да си измие ръцете, че уж

...
Държавата отново се опитва да си измие ръцете, че уж
Коментари Харесай

Мая Манолова: Законът на сглобката само формално ограничава колекторите

„ Държавата още веднъж се пробва да си измие ръцете, че сякаш ни пази от колекторските компании при нулева отбрана за потребителите. В закона на Сглобката колекторите ще могат да работят без никакви ограничавания, когато събират задължения от бързи заеми, от ипотечни заеми, от отговорности за ток, вода, парно, телекоми… Единствените, които включват в закона си са някои заеми от банки. И даже там отбраната звучи по-скоро пожелателно. “

Това споделя Мая Манолова, водач на гражданската платформа Изправи се.БГ в собствен коментар за изпратеното мнение от страна на гражданската организация по отношение на оповестения Закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми от министерство на финансите.

В мнението на Изправи се.БГ се споделя, че страната единствено официално транспонира европейската инструкция за отбрана правата на кредитополучателите и потребителите като оставя изцяло отвън обсега си най-големият брой отговорности на потребителите, при които са и най-драстичните нарушавания на правата им – събиранията от компании за бързи заеми, от доставчиците на публични услуги (вода, ток, парно, телекоми), както и ипотечните заеми.

Затова от гражданската платформа упорстват за фрапантно разширение обсега на сегашния закон или паралелното му разглеждане дружно с изчерпателен закон за отбрана на потребителите в случаите на събиране на вземания по потребителски контракти, с който да се вкарат правила и надзор върху колекторските компании и преустановяване на злоупотребите им във връзка с потребителите.

„ В мнението си настояваме страната да отбрани всички консуматори от безобразията на колекторите. Дълг да се трансферира единствено след единодушие от потребителя, да не може да се пре-прехвърля, да са неразрешени визити на място, лепене на разгласи на обществени места, позвънявания измежду нощ, звънене на родственици, сътрудници и другари. При несъгласие от клиента събирането да стопира до изговаряне от съд. Само подобен цялостен комплекс от дейности може да озапти колекторите. Частичните ограничения са единствено отблъскване на номер! “, добавя Манолова като разкритикува общите, обтекаеми формулировки на законопроекта и дава образец по какъв начин текстовете, забраняващи даването на заблуждаваща информация следва да бъдат съчетани с ясни условия към лицата, обслужващи заеми да дават информация за последствията от отминалостта на вземанията, вероятното съществуване на неравноправни клаузи (особено що се касае до вземания от компании за бързи заеми и по потребителски контракти за публични услуги), както и опциите за правосъдна отбрана.

А заложените условия за отбрана неприкосновеността на персоналния живот на кредитополучателите следва да бъдат дейно обезпечени освен посредством ограничаване връзката с потребителите да е ориентирана само към тях самите по телефон или в писмена форма, само че и като се подсигурява посредством експлицитна възбрана, че информация за търсените вземания няма да бъде поставяна на публични места, телефонните позвънявания няма се случват в интервала след 20:00 часа вечерта и 07:00 часа сутринта и като се даде опция на потребителите да прекратят извънсъдебното събиране на отговорностите си като ги оспорят пред първичния заемодател или към лицето, обслужващо заема .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР