Държавата не успя да пласира емисия от петгодишни облигации, през

...
Държавата не успя да пласира емисия от петгодишни облигации, през
Коментари Харесай

Финансовото министерство отказа поръчките за 200 млн. лв. през държавни облигации

Държавата не съумя да пласира емисия от петгодишни облигации, през които планираше да набере 200 млн. лева Финансовото министерство е отхвърлило направените поръчки заради нерентабилността им, излиза наяве от събощение на Българска народна банка, която е провела аукциона за продажбата на част от лихвоносните съкровищни облигации с падеж през 2025-та година.

Според изискванията на финансовото министерство предложените за продажба облигации в размер на 200 000 000 лв. са с лихвен % 0.01% годишно и погашение на лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното заплащане се прави дружно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

До присъединяване в аукциона са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 263 300 000 лв. Участвали са 9 първоначални дилъри на ДЦК, акто нито един от тях не е подал несъстезателна поръчка.

Средната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 97.45 лв. на 100 лв. номинал, на която подхожда среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 0.56%. Така, постигнатият коефициент на покритие е бил 1.32. Финансовото министерство има опция да се откаже от продажба при огромен рабат от цената, каквото в последна сметка е и взето решение. Вместо това то ще предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР