Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и

...
Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и
Коментари Харесай

Минеков съзря жест срещу служебната власт в събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Държавата капитулира пред притежателите. Нашето културно-историческо завещание не коства и стотинка, когато отсреща ви застанат олигарси и техните кметове. Това разяснява пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков във връзка в Пловдив, който се намира на ул. " Г. М. Димитров " и " Екзарх Йосиф ". Той е част от колективен монумент на културата.

" За мен е доста необичайно, че още предходната година кметът на Пловдив е дал позволение за така наречен сигурност и здраве поръчка, която значи, че той позволява сриването на постройката ", означи той. Кмет на Пловдив е Здравко Димитров (ГЕРБ).

Минеков допуска, че откакто при ръководството на ГЕРБ постройката от тютюневите хранилища " не е била допряна ", е трябвало да се случи по този начин, че тъкмо в интервала, когато той е длъжностен министър, тя да бъде съборена.

" Явно, че задачата е била освен това да се случи, само че това да бъде и един жест, ориентиран към служебното държавно управление. Бях предизвестен, че притежателите разполагат с 11 медийни уеб страницата, които обработват мнението в Пловдив, а частично и в София, което беше нещо и като закана ", разяснява още Минеков.

Той цитира следствие на " Биволъ ", съгласно което съборената постройка е благосъстоятелност на " едни известни производители на ракия, които са били прекомерно близо до партия ГЕРБ ". Собственик на постройката е сдружението " Галакси инвестмънт груп ", което е благосъстоятелност на създателите на " Винпром Пещера ".

" Воювам с настоящия Закон за културно завещание от 2009 година ", посочи Велислав Минеков. По думите му, в случай че някои от до момента направените оферти за промени в закона са влезнали в Народното събрание, това е нямало да се случи. " На този закон главният му сакатлък е във връзка с недвижимото културно завещание ", настоя служебният министър на културата.

" Побеждава " положителният капитал ", побеждава новата ни буржоазия. Те побеждават, тъй като вършат по този начин, че в Народното събрание да няма решения, които са ориентирани против тях. На това се дължи този сакат закон. На това се дължи голямата, странна сбирка на Васил Божков. Всичките тези палежи, които не бяха единствено в Пловдив. Зад тези палежи стоят бизнес ползи ", акцентира още министърът на културата.

Според него никой от политиците не гледа съществено към Министерството на културата и към този закон. " Това е бедата. Поради този закон съществуват безобразия, които са неизмерими. Едно от тях е иманярството. България по данни на Европол всяка година изнася сред 60 000 и 90 000 обекта, наречени културна полезност. Имаме и велики колекционери, които употребяват този закон по най-неправилния метод ", сподели още Минеков.

Министърът на културата уточни, че през последните месеци е бил " извънредно спокоен, обладан от очаквания и лековерен " към съдружното държавно управление, само че със сформирането на новия парламент няма да бъде подобен - ще бъде " извънредно противен и нападателен ", тъй като " очевидно не става с доброта ".

Междувременно арх. Петкана Бакалова съобщи пред Би Ти Ви, че когато министърът на културата си е тръгнал от Тютюневия град, багерите са почнали да работят отново. Арх. Бакалова единствена застана пред багерите и (1 септември), откакто стана известно, че е почнало събарянето на постройката.

По думите ѝ парадоксите в България са доста, а това, което е направила, е било късмет институциите да се задействат и да спасят тази постройка.

" Общинската администрация е нарушила закона, тя няма да признае, че е нарушила закона. Сградата е част от колективен монумент на културата и е предпазена по закона за културното завещание. Никакви дейности, никакви намеси по тази постройка не може да има, в това число и нейното срутване без координиране с Министерството на културата ", добави тя.

Бакалова е брачна половинка на шефа на Националния институт по недвижимото културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров. Арх., че носи персонално отговорност за унищожаването на двата склада през последните десетина дни в Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР