Държавата и общините заедно трябва да създадем и развием въглеродно

...
Държавата и общините заедно трябва да създадем и развием въглеродно
Коментари Харесай

Министър Попов: С общините трябва да развием въглеродно неутрални зони за индустрията у нас

„ Държавата и общините дружно би трябвало да създадем и развием въглеродно неутрални зони за промишлеността в цялата страна. “

Това разяснява екоминистърът Юлиян Попов по време на среща с представители на министерствата на районното развиване, нововъведенията и растежа, „ Тракия Икономическа зона “ /ТИЗ/ и Областната администрация в Пловдив.

„ Пловдивската икономическа зона с към този момент развитата идея за въглеродно-неутрални индустриални паркове е първа в България. Добре е да използваме насъбраните до момента опит и познания в този район и да създадем модел, който да развиваме и в други градове “, добави министърът.

Той счита, че задачата на сходни междуинституционални старания е и в други региони да се основат въглеродно неутрални зони – интерес и капацитет за това има в Бургас, Русе, София и Стара Загора.

„ Климатичните политики и въглеродната индиферентност през последните години се трансформират в сфера на изключителна международна индустриална и икономическа конкуренция, всички високи технологии са насочени към тази цел. Ние би трябвало да изработим рамката, която може да докара по-висок капиталов интерес към България “, безапелационен беше министър Попов.

По време на полемиката бяха контрактувани обособени срещи на бизнеса и институциите за обезпечаване на потенциал и инфраструктура, търсена от вложителите в посока въглеродна индиферентност. Министър Попов прикани по време на присъединяване на България на климатичната среща на върха през декември в Дубай да се презентират „ достиженията на българския бизнес в тази сфера, тъй че да се представим като привлекателна дестинация за вложения с въглеродно неутрални цели “ . Той подсети, че за задачата в границите на форума в Дубай страната ни за първи път ще има павилион , финансиран от Министерството на нововъведенията и растежа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР