Държавата е изкупила рекордна площ частни горски през миналата година,

...
Държавата е изкупила рекордна площ частни горски през миналата година,
Коментари Харесай

Държавата изкупила рекордна площ частни гори

Държавата е изкупила рекордна повърхност частни горски през предходната година, демонстрира отговор на земеделския министър Кирил Вътев на депутатски въпрос. През 2023 година са закупени 369 парцела като общата им повърхност е 2518 дка. За съпоставяне през 2022 година са закупени 143 горски парцела на повърхност 780 дка, а през 2021 година – 373 парцела с повърхност 1434 дка.

Според министъра резултатът от използване на тази процедура  по пазаруване на парцели от страната е напълно позитивен. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани от притежателите им. Става въпрос за маломерни, отдалечени и разпокъсани масиви, което затруднява използването и опазването им, показва министърът. Според него с мярката се основава баланс сред площите, които се изключват от горския фонд заради смяна на предназначението им, и се компенсират с пазаруването на нови горски територии.

Държавата ще изкупува частни гори по нови правила

Миналата година бяха признати нови правила за изкупуване на частни гори от държавните горски предприятия.

Разреши се парцелите, предлагани за изкупуване, да бъдат не само  на физически лица, само че и на общини и юридически лица. Отпадна кампанийният банкет на заявки от притежателите, като процедурата за банкет към този момент е отворена целогодишно, а избраните от държавните предприятия комисии преглеждат постъпилите заявки на всеки три месеца.
 WWF WWF
Отменено беше класирането на декларираните парцели по заложени критерии, като с преимущество са парцели, граничещи с горски територии - държавна благосъстоятелност, със защитни и специфични функционалности, според Закона за горите, и парцели на физически лица.

Отпадна и условието при подаване на документите притежателят самичък да показва цена за закупуване на парцела. Стойността се дефинира въз основата на оценка, направена от дееспособен самостоятелен оценител, а разноските за осъществяването на оценката са за сметка на купувача – съответното държавно дружество.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР