Държавата е готова да реагира веднага, ако цените на едро

...
Държавата е готова да реагира веднага, ако цените на едро
Коментари Харесай

Държавата ще реагира веднага, ако цените поскъпнат заради вноса от Украйна

Държавата е подготвена да реагира незабавно, в случай че цените на едро тръгнат нагоре след възбраната за импорт на артикули от Украйна.

Това съобщи служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред Нова тв. Вчера (19 април) служебното държавно управление забрани вноса на над 20 артикули от Украйна, измежду които пшеница, слънчоглед, мед, сурово мляко, яйца, месо и други.

„ Ние ще следим цените на едро и в случай че се употребява моментът да се подвигат поради това, че вносът става по-малко, сме подготвени незабавно да реагираме и да разгадаем още веднъж този импорт “, сподели Стоянов.

По думите му сега в хамбарите на българските производители има неосъществена продукция за към 3 милиарда лв..

„ За страдание, макар че се внасяха артикули на много по-ниски цени, ние не видяхме понижение за крайния консуматор “, разяснява министърът.

„ Съзнаваме риска и разчитаме българските аграрни стопани да схванат – това го вършим за тях и разчитаме да не употребяват момента за далавера “, сподели Никола Стоянов.

Министърът съобщи още, че България продължава да поддържа Украйна и страната ни няма да забрани директното прекосяване на артикули.

Ограничението на вноса на артикули с генезис Украйна до територията на България ще влезе в действие от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година

„ Принудени сме да приемем тази национална мярка, защото виновните европейски органи към момента обмислят съответен отговор на променените условия, до които доведоха коридорите на солидарността “, аргументира предлагането служебният министър председател Гълъб Донев.

Той уточни още, че страната ни разчита „ Брюксел да чуе и разбере позициите “ на страните членки България, Полша, Унгария и Словакия и да премисли позицията си.

„ Нека не забравяме, че правилото на взаимност е еднообразно използван към всяка страна, която страда или търпи някакъв тип загуби. България остава солидарна с Украйна, само че банкрутите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната идея “, сподели още министър-председателят.

Междувременно, Европейската комисия заяви, че приготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в Европейски Съюз, наранени от вноса на украински селскостопански артикули.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР