Дара Косровшахи Още по темата Ключов инвеститор в Uber иска

...
Дара Косровшахи Още по темата Ключов инвеститор в Uber иска
Коментари Харесай

Uber избра Дара Косровшахи за новия си изпълнителен директор

Дара Косровшахи

Още по тематиката
Ключов вложител в Uber желае съдът да в профил Травис Каланик от борда

Benchmark Capital счита, че основателят е прикривал редица проблеми на компанията и по този начин й е навредил
13 авг 2017
Акциите на Snap паднаха под цената на IPO-то

Инвеститорите се притесняват дали разработчикът на Snapchat може да пораства съгласно упованията
11 юли 2017
Изпълнителният шеф на Uber подаде оставка
21 юни 2017
Съоснователят на Uber се отдръпна краткотрайно от управлението

Травис Каланик изясни, че ще работи за възстановяване на лидерските си качества
14 юни 2017
Uber ще показа самостоятелен отчет за фирмената просвета

Компанията навлиза в най-тежкия интервал от основаването й до момента
13 юни 2017
Uber би трябвало да бъде третирана като транспортна компания, счита генералният юрист на Европейски Съюз

Решението дали компанията дава услуга за свързване или транспортна услуга ще бъде взето по-късно през годината
11 май 2017

Бордът на шефовете в Uber Technologies единомислещо е избрал новия изпълнителен шеф на компанията, настояват два източника на Financial Times. Това е Дара Косровшахи, опитният изпълнителен шеф на туристическата онлайн организация Expedia.

Гласуването се е провело тази неделя, след месеци различия и напускания на членове от борда на шефовете в Uber. Официално Косровшахи към момента не е приел офертата, само че съгласно близки до процеса източници, бордът е дал своя вот и изборът ще бъде показан първо на служащите в компанията. Сред другите, които бяха премисляни за поста, бяха Мег Уитмън от Hewlett Packard и Джеф Имелт от General Electric.

Ерата на Каланик

За седем години основателят и към този момент някогашен шеф на Uber Травис Каланик направи компанията най-големия медиатор за градски транспорти. Той съумя да събере над 15 милиарда $ от частни вложители и реализира оценка на Uber от 69 милиарда $. Прогресът беше придружен от редица каузи към работната среда и нравственос, която Каланик задаваше.

Като разследване от неприятния имидж Uber продължава да записва загуби – към второто тримесечие на 2017 година негативният финансов резултат е 645 млн. $ (като се свива с 9% на тримесечна база), при 1.75 милиарда $ доходи за интервала (17% растеж по отношение на предходното тримесечие). Частните вложители трябваше да създадат смяна и за това през юни Каланик беше свален от поста.

Съживяване

Тук идва и Косровшахи, за който бордът на шефовете се надява, че ще внесе нужната непоклатимост. Новият шеф ще би трябвало да се оправи с редица проблеми към Uber – продължителната липса на облага, делото за патент, заведено от Waymo (част от фамилията на Google), както и опустошения обществен имидж.

Роденият в Техеран Дара Косровшахи е приключил инженерна компетентност в Съединени американски щати. За малко работи като банкер в Allen & Co, а в следствие се причислява към милиардера Бари Дилър в компанията IAC. След закупуването на Expedia от IAC, той е назначен за основен изпълнителен шеф на добитото сдружение и заема този пост към този момент 12 години. Под управлението му компанията бележи двуцифрени растежи на бизнеса си в интервал, в който в бранша нападателно навлизат започващи играчи като Airbnb. За мощните резултати способстват и нападателните покупки на компании като Orbitz, HomeAway и Trivago.

Един от акционерите на Uber разяснява за FT, че изборът на Косровшахи е приемлив, като се имат поради неговите " потвърден опит " и " добър метод към корпоративната просвета ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР