ДАНС установи - има пропуски и рискове от манипулация при

...
ДАНС установи - има пропуски и рискове от манипулация при
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС: Има пропуски и рискове от манипулация при събирането на акцизи

ДАНС откри - има пропуски и опасности от операция при събирането на акцизи. И още - системата е механически уязвима, от нея могат да бъдат трити данни без диря. Изводът е от инспекция в Акцизната осведомителна система, а вътрешната и бюджетната комисия в Народното събрание разгледаха разкрит отчет по тематиката. Повод за разискването в комисиите е импортираният от Българска социалистическа партия избор на съмнение против ръководещите за несправяне с корупцията - съгласно левицата един от нерешените проблеми е точно при събирането на акцизи. Отговорът на финансовия министър, той е безапелационен - Пробив в акцизната система няма. Адекватен ли е контролът на приходите от акцизни артикули или не - вижте от Илина Бисерова по какъв начин протече дебатът в Народно събрание.


Три часа спор, приети проблеми и към този момент взети решения. Все отново някои въпроси останаха без отговор. В отчета на ДАНС има общо 9 разказани риска за операция в Акцизната система - измежду тях са остаряла осведомителна система и липса на софтуерна поддръжка, недобър мониторинг, липса на записи от работата ѝ.

Николай Николов - ДАНС: Фактът, че тази система операционна не е поддържана и е опасности значи, че тя не може да бъде опазена от каквато и да е хакерска намеса
Димитър Георгиев - ръководител на ДАНС: Споменати проблеми, които ние установихме са достъп с една и съща слаба ключова дума.
По думите на финансовия министър 8 от 9-е риска в отчета са отстранени. А най-сериозният - достъпът до системата с една и съща ключова дума следва да бъде решен. Според опозицията системата е била съзнателно поръчана в този ѝ тип.
Румен Гечев - народен представител от Българска социалистическа партия: Всички сте открили нещо, което не може да одобри здравият разсъдък, че всеки представител на организация " Митници " може с универсална ключова дума лесна от рода на иван, дребни букви, стоян, огромни букви, да влиза в системата и примерно митничарят от Калотина на Дунав мост и да може да влезе от Скайп.Иван Иванов - народен представител от Българска социалистическа партия: Тази система е поръчана 2012 година с ясното схващане, че ще бъде елементарно манипулируема с нужните в кавички дефекти дава опция всеки един, който има нужни IP адрес да влезе в системата, да я манипулира и там да не останат никакви следи.Владислав Горанов - министър на финансите: Данни за сходни операции не са налични и всички анонси в тази посока мога да ги окачествя като чисти политически провокации нагнетяване на напрежение към идното гласоподаване на избор на съмнение.
По думите на финансовия министър опозицията подлага на критика една добре работеща система.
Владислав Горанов - министър на финансите: Да поздравя Българска социалистическа партия, че са показали съобразителност. Тоест битката с контрабандата и сивия бранш, да концентрират претекстовете за вота съмнение, т.е. по този начин се прави, постоянно се подлагат на критика най-успешните политики, в този смисъл находчивостта на левицата е за хвалба.
Предисторията на разкритията в отчета на ДАНС стартира през 2015 година по сигнал на Петролната и газова асоциация против нередности в системата за акцизи. По-късно организация " Митници " също устанoвява проблеми и се обръща към ДАНС да проверява. В последна сметка обаче неналичието на данни от системата в действителност не разрешава на наблюдаващата прокурорка да образува дело.
Сотир Цацаров - основен прокурор: Няма закононарушение и занемареност, достигнала е до извод и че няма длъжностно закононарушение.Димитър Георгиев - ръководител на ДАНС: Държавните институции са си свършили работата. Не сме установили да бъде открита интервенция и застъпничество от страна на най-високо политическо равнище.Владислав Горанов - министър на финансите: Няма осъществени операции, няма осъществени и закононарушения
По думите на Горанов системата сега работи по-добре. Освен това финаnсовият министър регистрира, че за последните пет години приходите от акцизи са нарастнали с 23 на 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР