ДАНС да има достъп до данните в МОН за ученици,

...
ДАНС да има достъп до данните в МОН за ученици,
Коментари Харесай

ДАНС иска информация от МОН най-вече за статута на чужди и български студенти

ДАНС да има достъп до данните в МОН за възпитаници, студенти и децата в детските градини. Това излиза наяве от план, оповестен за публично разискване.

Както към този момент " 24 часа " заяви ДАНС и МОН модернизират кореспонденцията между тях. Вместо писма ще употребяват електронна система.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева съобщи пред Би Ти Ви, че и до този миг е имало запитвания за осведомителните масиви на ведомството.

„ Информацията, която е желана, е била обвързвана с задгранични и български студенти – за техния статут. Имаше и няколко случая за предварителна защита на радикализацията на малолетни лица. Досега достъпът беше децентрализиран – на хартия, безотговорен. Сега би трябвало да се направи строго следен електронрн достъп ”, добави Сачева.

Юристът и специалист по отбрана на персоналните данни Фани Давидова уточни, че Концепцията за отбрана на персоналните данни не е да ограничи достъпа, а да събира единствено нужната информация, с цел да може държавните органи да си свършат работата.

„ Достъп до персонални данни, свързани с националната сигурност се желаят по избран проблем с избрани претекста. Не става въпрос всеки чиновник от ДАНС да звънне по телефона в МОН и да изиска достъп ”, съобщи Давидова и добави, че надали измененията ще бъдат признати поради влезлите в действие регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов – ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система, смяната ще улесни работата на МОН, тъй като системата може да стане по-сигурна. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР