Данните за натовареността на прокурорите в Софийска районна прокуратура показват

...
Данните за натовареността на прокурорите в Софийска районна прокуратура показват
Коментари Харесай

СРП: Натовареността на прокурорите се е увеличила с 29,76% спрямо 2022 г.

Данните за натовареността на прокурорите в Софийска районна прокуратура демонстрират нарастване с 29,76 % по отношение на 2022 година. Това стана известно на Общо заседание на Софийската районна прокуратура (СРП), оповестиха от пресцентъра на институцията.

 

И.ф. административен началник на Софийска районна прокуратура Светлана Димитрова показа отчета за активността на прокуратурата през 2023 година

 

На събранието участваха заместник-административният началник на Апелативна прокуратура-София Емилия Русинова, административният началник на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, нейният заместител Десислава Петрова, ръководителят на Софийски областен съд Александър Ангелов, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, началникът на отдел „ Разследване “ към Столична дирекция на вътрешните работи Никола Станчев, както и прокурори от СРП.

 

През  2023 година в Софийска районна прокуратура са следени 47 525 преписки, което е с 2530 повече от предходната година, когато са били 39 221. Отчетен е забележителен растеж и на следените наказателни производства, които за 2023 година са 60 467, до момента в който за 2022 година са били 47 029. Същевременно е установено доста нарастване – с близо 58% по отношение на предходните отчетно интервали, по повод броя на следените бързи производства, като за 2023г. те са 3210, при 2032 за 2022г. и 2019 броя за 2021г. Прокурор Димитрова разгласи, че импортираните в съда през 2023 година досъдебни производства са 2503 против 2662 лица, обвинителните актове са 1751, като с тях са предадени на съд 1868 лица.

 

За поредна година е регистрирано фрапантно нарастване – с 27,63%, на импортираните в съда претенции за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража ”, като за 2023 година те са 790, а от тях са почетени от съда 76,33%, което е индикатор за прецизната преценка на наблюдаващите прокурори по отношение на съществуването на предпоставките за взимане на най-тежките ограничения за неотклонение във връзка с обвинените лица, сподели и.ф. административен началник на СРП.

 

През 2023 година са прегледани и решени от съда общо 2828 наказателни каузи по импортирани от СРП актове, постановени са общо 2325 неоправдателни и санкционни решения, с повече 2,81% спрямо предходната година. Запазва се високото равнище на наказаните и глобените лица, които през 2023 година са общо 2564. Лицата, по отношение на които е несъмнено и наложено наказване отнемане от независимост съставляват 67% от общия брой наказани и глобени лица, демонстрират още данните от отчетния отчет. 

 

Прокурор Светлана Димитрова показа оферти на прокурори по отношение на промени на нормативната уредба на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които съгласно тях ще доведат до повишение на успеваемостта в противодействието на престъпността. Част от предложенията касаят периодите за осъществяване на следствие и актуализирането на размера на някои санкции.

 

Прокурор Димитрова очерта и целите на прокуратурата за 2024 година „ Софийска районна прокуратура ще продължи интензивно да работи за противопоставяне на възходящата престъпност и в отбрана на сигурността, правата и ползите на българските жители “, сподели и.ф. административен началник на СРП. Тя съобщи, че поради възходящата наклонност по отношение на миграционния напън и закононарушенията, породени от водачи, ръководещи моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, през 2024 година те ще бъдат измежду главните цели на СРП.

 

Противодействието на закононарушенията, свързани с похищения върху личността и битовата престъпност, на кражбите и закононарушенията, свързани с хулиганските прояви, с антисемитизъм, проповядване на фашистка идеология и домашното принуждение също се подреждат измежду главните цели на СРП.

 

„ Софийска районна прокуратура цели да работи в цялостно взаимоотношение с органите на Министерство на вътрешните работи, с цел да бъдат покрити упованията на българските жители за противопоставяне на престъпността и за отбрана на сигурността “, сподели още прокурор Димитрова. В началото на събранието и.ф. административен началник на Софийска районна прокуратура приветства гостите и прокурорите от СРП и прочете приветствен адрес от името на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

 

През февруари прокурор Светлана Димитрова от Върховната прокуратура беше определена с решение на Висшия прокурорски съвет за и.ф. административен началник на СРП. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР