„Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията

...
„Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията
Коментари Харесай

Икономисти: Инфлацията в края на годината у нас може да стигне 20-21%

„ Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията за юни отбелязва ново повишаване. Най-вероятно ще премиенм 16,2”. Това предвижда в предаването „ Твоят ден” на NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му цените на енергонистелите ще вървят нагоре и ще влошат обстановката в околните месеци/ " Есена и зимата за Европа може да бъде много тежка. Инфлацията може да стигне 18-20% в края на годината ".

Икономистът Мика Зайкова обаче позволи, че е допустимо да надхвърлим и тази граница и да стигнем до 21%. „ Защото сме най-бедната страна в Европейски Съюз, най-енергоемката и най-ресурсоемката ", счита тя. Според нея държавното управление не е взело най-важната мярка – да освободи от налог облага реинвестирането в нови техники и технологии.

Според Зайкова отстъпката от 25 ст. на литър гориво за частните лица не въздейства на цените на плодовете и зеленчуците, а те понижават поради друго. " Сега е сезонът им, има избор и е естествено за наше произвеждане цените лекичко да спаднат надолу. Това не значи, че инфлацията понижава. Има други значими неща, които я тикат нагоре - горивата, прекъснатите доставки”, разяснява още Зайкова.

Тя даде за образец доставките на първични материали, които би трябвало да дойдат от Русия и Украйна. Според нея въпросните доставки стават нередовни, а първични материали нарастват.

И двамата икономисти показаха мнение, че държавното управление би трябвало да работи бързо, защото Планът за възобновяване и резистентност е занимателен. Според Райков обаче най-важно за българската икномика е да стартира да се реформира, да стане по-гъвкава и конкурентоспособна и да създава повече.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР