Данните показват рекордно нисък дял на потребление на цигари без

...
Данните показват рекордно нисък дял на потребление на цигари без
Коментари Харесай

България отчита рекордно ниски нива на контрабандни цигари

Данните демонстрират рекордно невисок дял на ползване на цигари без български бандерол от 13 години насам

Потреблението на цигари без български акцизен бандерол през 2022 година остава на ниско равнище съгласно обичайното проучване на празните опаковки от цигари. Те съставляват единствено 1,5 на 100 през четвъртото тримесечие на миналата година. Данните от проучването бяха показани от фирмите в Инициативата против противозаконната търговия през днешния ден пред представители на Министерство на финансите, Агенция " Митници ", Министерство на вътрешните работи (Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ", Главна дирекция " Национална полиция " ) и Върховна касационна прокуратура.

Отчетените данни сочат следните резултати по тримесечия за 2022 година: за първо тримесечие 2,6 на сто; второ тримесечие - 2,8 на сто; трето тримесечие - 3,1 на 100 и четвърто тримесечие - 1,5 на 100.

От тютюневите фирмите обявиха, че правоохранителните институции у нас са постигнали резистентен резултат в битката против противозаконната търговията с цигари макар нестабилната и усложнена интернационална конюнктура. Компаниите приканиха виновните органи да запазят фокуса върху тематиката заради нейната значителност. Данните за четвъртото тримесечие на 2022 година сочат рекордно невисок дял на ползване на цигари без български бандерол от 13 години насам, откогато се организира изследването със събиране и разбор на празни кутии.

За следващ регистриран интервал България е с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари от всички страни членки на Европейски Съюз, в които това проучване се организира.

Положително се отразяват данните и върху приходите от данък от тютюневи произведения в държавния бюджет, който с помощта на минималния незаконен пазар за първи път през 2022 година надвишиха 3 милиарда лева, по данни на Агенция " Митници ". Приходите от акцизи от тютюневи произведения в държавния бюджет имат сериозен дял от приходите в хазната, достигащ до 12 на 100 от общите приходи и образуват над 50 на 100 от всички доходи от данък.

С максимален дял измежду незаконните цигари на българския пазар са тези, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни интернационалните марки. Сред празните опаковки са разпознати и кутии с незнайни за нашия пазар марки, които се дефинират от вида " illicit whites " – цигари, създадени и предопределени за незаконно разпространяване. Изследването регистрира ползване на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от главната извадка на изследването, като задачата е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които тези равнища са над междинното за страната. В два от градовете - Плевен и Благоевград, е регистрирано нулево равнище на цигари без бандерол през последното тримесечие на 2022 година, което е забележителен триумф, написа в известието.

През 2022 година митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41,5 млн. къса цигари (в това число пури и пурети). Това количество е приблизително 33 на 100 повече от откритите през 2021 година цигари, като за трето тримесечие откритите незаконни цигари са 24 на 100 повече, а в четвърто тримесечие - 55 на 100 повече по отношение на 2021 година. " На година база доминира количеството арестувани цигари на вътрешните граници с Европейски Съюз в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт (56,05 на сто), следвано от тези – на външните граници на Европейски Съюз (39,44 на сто) " – разяснява по време на форума Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция " Митници ".

През 2022 година от структурите на Министерство на вътрешните работи са конфискувани 42 175 781 къса цигари, което е с 9,2 пъти повече от конфискуваните цигари през 2021 година (4 559 626 къса) и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82,7 на 100 повече от 2021 година (20 830 кг). " През месец май на територията на Ботевград и през август на територията на Варна са разрушени незаконни заводи за произвеждане на цигари от чиновници на ГДБОП ", заяви на срещата Калин Литов, шеф отдел " Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически полезности " в ГДБОП.

" Инициативата за битка с противозаконната търговия “ започва през 2010 година В нея вземат участие " Бритиш Американ Табако Трейдинг България " ЕООД, " Джапан Табако Интернешънъл България " ЕООД, " Импириъл Табако България " ЕООД и " Филип Морис България " ЕООД. Проучването се реализира по метода на разбор на празни опаковки от цигари, събирани в 20 огромни града на страната. В допълнение, противозаконното ползване се мери и в някои по-малки градове, резултатите за които също се показват настрана за всеки от тях.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР