Данните показват пряка връзка между степента на образование, авторитета на

...
Данните показват пряка връзка между степента на образование, авторитета на
Коментари Харесай

Просветният министър: Днес се учи не професия за цял живот, а как да бъдем успешни на пазара на труда

Данните демонстрират директна връзка сред степента на обучение, престижа на висшето образователно заведение и равнищата на приходи на фрагментите на пазара на труда. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Младежки стопански конгрес " България в Еврозоната – вероятности и провокации пред младежите “. Събитието се провежда от студентския съвет на Университета за национално и международно стопанство, а в откриването му взе присъединяване и ректорът на висшето учебно заведение проф. доктор Димитър Димитров.

“Преди дни представихме данните от годишния отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в областта на образованието, които демонстрират, че към момента изоставаме в някои параметри ", уточни министър Цоков. Той даде образец с каузи на хората с висше обучение. В България 30% от хората на възраст сред 25 и 64 години имат висше обучение, а в страните членки този дял е значително по-висок. “С години в публичното пространство се приказва, че имаме висок дял на висшистите, само че данните демонстрират, че това не е по този начин. Тук е и и вашата роля като младежи - да заразявате повече ваши връстници с опита ви и триумфите, които постигате, с цел да тръгнат и те по стъпките ви ", обърна се професорът към студентите. Цитирани бяха и данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които демонстрират, че в България 25-34-годишните служащи с бакалавърска степен (или еквивалентна) печелят 81% повече от тези без гимназиално обучение, а тези с магистърска или докторска степен (или еквивалентна) получават със 139% повече.

“Днес се учи не специалност за цялостен живот, а по какъв начин да бъдем сполучливи на пазара на труда. Трябва да променим и образовнието ни по този метод и да формираме доста повече меки умения в учениците и студентите, които да им оказват помощ да са сполучливи в изменящия се свят ", акцентира Галин Цоков. Той добави, че съществена задача пред екипа му е да се промени и структурата на образованието, с цел да отговори на тези условия. “Заедно с това е значимо и висшето обучение да не изостава. Да имаме повече умни университети и внедрени цифрови решения ориентирани към развиване на компетентностите на младежите ", сподели още проф. Цоков.

В рамките на присъединяване си в конференцията той уточни и някои от плюсовете за младежите от влизането на България в Еврозоната и отговори на настоящи въпроси на студентите. Министърът получи плакет за поддръжката и присъединяване в младежкия стопански форум
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР