БВП: Обединеното кралство изпревари Франция и Германия като икономически растеж, по-голям от очаквания след COVID

...
Данните показват, че икономическият растеж на Обединеното кралство е бил
Коментари Харесай

Данните показват, че икономическият растеж на Обединеното кралство е бил 0,3% от януари до март, по-добър от първоначално обявените 0,1%.

Това означава, че сега се очаква икономиката на Обединеното кралство да е нараснала с 1,8% между последното тримесечие на 2019 г., преди пандемията от COVID да удари, и второто тримесечие на тази година.

Това поставя икономиката на страната пред двете Германия (0,2%) и Франция (1,7%) през същия период. Но все още е зад Италия (2,1%), Канада (3,5%), Япония (3%) и САЩ (6,1%).

Последните данни са тласък за премиера Риши Сунак, който си постави .

Съобщение на ONS от по-рано този месец вече донесе добри новини, когато каза, че икономическото свиване в ерата на пандемията е от очакваното и растежът през 2021 г. е значително по-добър от преди.

ONS: ' Необичайни фактори, влияещи върху икономиката'

След последните данни стерлингът възстанови стойността си. Един паунд може да купи 1,22 долара, след като достигна шестмесечно дъно в сряда.

Индексът на ценните компании FTSE 250 на Лондонската фондова борса също се повиши след съобщението.

Друг ефект нарастващият БВП може да бъде нарастващи емисии на парникови газове.

IPCC (Междуправителствен панел по изменение на климата) каза, че БВП и нарастването на населението „остават най-силните двигатели на емисиите на CO2 от изгарянето на изкопаеми горива през последното десетилетие“.

В отговор на ревизията на БВП, канцлерът Джеръми Хънт каза: „Знаем, че британската икономика се възстанови от пандемията по-бързо, отколкото някой си мислеше досега, и данните, публикувани днес, отново доказват, че съмняващите се грешат.

„Най-добрият начин да продължим този растеж е да се придържаме към нашия план за намаляване наполовина на инфлацията тази година, като МВФ прогнозира, че ще растем повече от Германия, Франция и Италия в дългосрочен план.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР