Данните на Менса опровергават популярната теза, че в България се

...
Данните на Менса опровергават популярната теза, че в България се
Коментари Харесай

Деца от Русе са с най-високи резултати в тест на Менса в България

Данните на Менса опровергават известната теза, че в България се е появило “чалга потомство ”, което не обича да чете

Противно на песимистичните оценки, българите стават все по-интелигентни. Този може би неочакван за някои извод се постанова от информация, предоставена от Менса България за " ".

Редовните проби на Световната организация на хората с висок коефициент на просветеност демонстрират, че персентилът на хората у нас към 2022 година се е повишил доста по отношение на 2009 година Персентил е мярката, която мери процентното съответствие сред надвишилите 148 или 132 точки според от потребления тест и останалите хора.

В Менса се одобряват доста разнообразни проби, стига да са стандартизирани, нормирани и утвърдени от асоциации на професионални психолози. Два от най-известните IQ проби са “Станфорд-Бине ” и “Кател ”. Това значи, че когато си се явил на тест и си събрал над 148 точки да вземем за пример в тест на “Кател ” или 132 точки по скалата на “Станфорд-Бине ” имаш 98 персентила и по този метод си попаднал измежду двата % най-умни хора в света.

Съвсем малко са тези, които имат 99 персентила, а стойност 100 не съществува, защото интелигентността е безкрайна големина.

“На базата на тестванията, които организираме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни - изяснява Даниела Лечева, народен контролен психолог в Менса България. - Съвсем неотдавна прегледах резултатите от 2009 година Тогава успеваемостта на тестванията е била 26,00% от явилите се

Докато за предходната година при нас тя беше 26,77%, което в действителност може да се пояснява като повишение на интелигентността на сънародниците ни. Другата догадка е, че при нас се явяват единствено хора, които подозират, че са високоинтелигентни и желаят да си го потвърдят. ”

Любопитното е, че данните на Менса опровергават известната теза, че в последните десетилетия България се е появило “чалга потомство ”, което не обича да чете.

Информацията е на основата на тест, който се организира предходната година за първи път у нас измежду деца от 10 до 14 години и е с вид за непосредствено участие в Менса.

На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив - там децата са с най-голям персентил - осведоми по този мотив Лечева. - На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат надлежно 5-о и 6-о място. Тоест най-малко от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата ”

В същото време в Гоце Делчев са се явили малко деца, т.е. извадката е по-малка, само че от явилите се е по-напред от София.

“В огромните градове – София, Пловдив и Варна, общоприетоо организираме проби през няколко месеца, до момента в който в по-малките - когато се съберат задоволително хора, искащи да вземат участие - изяснява и Милена Арав, ръководител на Менса България. - Така през тази година на 29 април чакаме да посетим за първи път и Велико Търново.

Важно е също по този начин да се каже, че класацията се прави за явилите се при нас, а не става дума за някаква представителна извадка. Но въпреки всичко те са с изявен интерес, а децата са една крачка напред по отношение на другите, тъй като се грижат да вземат решение подобен вид логичен задания. Необходимо е да уточним, че в интернационален проект за да се избегне некоректното сравняване на резултатите към този момент не се дават точки, а само персентил. ”

Разгледани съгласно половата принадлежност на детския тест най-голям междинен персентил демонстрират момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се подреждат девойките, родени в Пловдив, а след тях наедно са девойките, родени в София и Варна, осведомят още от организацията.

Докато на теста “15+ години ” най-високи са междинните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив. Броят тествани в тази възрастова категория в градовете Гоце Делчев и Плевен е дребен, с цел да може да се вършат съответни заключения, само че в случай че въпреки всичко ги включим - Гоце Делчев изпреварва Плевен. На този тест по-добре се оправят дамите, в сравнение с мъжете, в градовете Варна, Гоце Делчев и Плевен. А по-успешни са мъжете от Пловдив, Русе и София.

Като цяло по съотношението на високоинтелигентните дами по отношение на мъжете сме измежду водещите народи в света, означават с горделивост от българския отдел на организацията. У нас то е 63% към 37% в интерес на мъжете и по този индикатор изпреварваме доста от развитите страни.

Всъщност България е на 4-о място от всички страни - след Франция, Пакистан и Босна и Херцеговина. А след нас остават такива страни като Германия (66% на 34%), Англия и Белгия с по 65 на 35%, както и Съединени американски щати, където умните дами са 33% от общия брой на членовете на Менса.

Резултатите на организацията се считат за извънредно влиятелни. Менса е със съществени обичаи и съществува към този момент от 76 години. Началото е сложено в Англия през 1946 година и до 1960 година е най-вече английски клуб. Впоследствие обществото на високоинтелигентните хора има плевел напредък в Америка. А към днешна дата към 90 страни по света са членки на интернационалната организация с общо над 145 000 членове.

От 1991 година стартират да се организират първите проби в България и към този момент над 30 години имаме българска организация. 1 октомври е разгласен като интернационален ден на интелигентността.

Интервю с Даниела Лечева, психолог на Менса: Успех в учебно заведение не подсигурява висок коефициент

- Госпожо Лечева, какво преимущество дава участието в Менса?

- На този въпрос обичам да давам отговор по този начин - каквото самичък си извлечеш от него. Но зависи какво търсиш. Някои хора намират съобщници и стартират дружно общ бизнес. Други се осведомят за някакви научни открития, изявления, до които можем да достигнем с помощта на интернационалната Менса. Правят се сбирки по градове и каквито и да е начинания в поддръжка на развиването на интелекта. Аз да вземем за пример повеждам разрастващи занимания с надарените младежи в младежката Менса.

- Какво е присъединяване в тестванията у нас?

- 2022 година беше третата година по максимален брой извършени проби. На косъм се разминахме от втората най-хубава година. През 2009 година са били по-малко. Точната цифра за предходната година е 654 извършени теста. Като от тях в категорията деца под 15 години са 157 души.

- Каква са вашите функционалности в организацията?

- В Менса съм народен контролен психолог, като част от отговорностите ми са да спазвам вярното осъществяване на тестванията за просветеност, да ги правя оценка, да адресирам отчети до интернационалната Менса и интернационалния психолог. Изминалата акция продължи към 3 месеца. В нея пропътувах над 2600 километра, прекарах 36 часа в път с цел да проведа тези проби. В доста разнообразни градове и учебни заведения тествах.

Участвам и в срещи с сътрудниците от другите страни, да нанасяме промени в изискванията на проби, в случай че са нужни. Също по този начин управлявам, като от време на време се организират образования и опреснителни курсове на сътрудниците, които водят тестванията.

- Възможно ли е някой да препише правилните отговори?

- Ние се стараем да не се позволяват такива прецеденти. Даже участниците попълнят една бланка, в която се споделя, че ние следва да се обърнем към органите на реда, в случай че видим, че се преписва или, че се пробват по-скоро да копират теста и да го разпространят.

- Как да определим интелигентността?

- Моето обичано определение е: способността да се оправяме с непознати задания. А също и да натрупваме сполучлив опит от задания, които към този момент са зад тила ни. Засягате една забавна тематика - за многофакторната просветеност. Тя е и отричана, и потвърждавана. Аз персонално одобрявам тази доктрина, тъй като приказва за другите аспекти на интелигентността - да вземем за пример междуличностна, прочувствена, логико-математическа просветеност, към която спада и нашия тест, както и вербалната. Наистина доста хора са в неразбиране по какъв начин да вземем за пример децата им имат цялостни шестици по литература или детето им приказва по-добре от някои възрастни, само че на нашият тест са се показали на приблизително равнище. Този факт го изяснявам тъкмо с тази многофакторна просветеност. И водещата е вербалната, а не логико-математическата, която ние изследваме.

- Тогава справедлива ли е картината, която дават вашите проучвания? Някои може да имат просто по-добра памет...

- Между другото, един от съпътстващите фактори при част от хората с по-висока просветеност е точно феноменалната памет. При някои други, изключително в учебна възраст, доста си проличава, когато кажат: “Той не желае да учи ” или “той скапва дисциплината в клас ”, само че когато приказваме за извънредно високоинтелигентно дете, материалът, който му се преподава за тази възраст, на него му е отегчителен и то има потребност от по-голямо предизвикателство - по тази причина нарушава дисциплината и е разсеяно.

Другото забавно е, че в действителност има обязаност на конкуренцията при кандидатстване в учебните заведения и гимназиите с това какъв резултат демонстрират на нашия тест. За учебните заведения, за които има доста повече претенденти и е по-голяма битката да се влезе там са и по-високите резултати на нашия тест, надлежно по-високоинтелигентните деца.

- По-интелигентни ли стават хората?

- Ако приказваме в международен мащаб, по принцип общата просветеност на популацията на планетата нараства от време на време. Защото единият аспект на интелигентността е това, че ние се научаваме да решаваме към този момент познати проблеми, и надлежно и този тип просветеност нараства. Този факт оценихме и с сътрудниците, по тази причина понижава времето, за което се организират тестванията. До предходната година то беше 30 минути, а в този момент към този момент ще бъде 20 минути.

- Имате ли някаква статистика за количеството на интелигентните хора у нас?

- Имаме някаква извадка. За момента тя е скромна по отношение на популацията ни. Мога да съпоставям резултатите, които съм получила досега, само че не е наложително огромните триумфи на математически надпревари да значат и висок коефициент на просветеност. Затова пък решаването на задания може да помогне.

- Какви са въпросите във вашите проби?

- Те са картинни и има една изчезнала част и една взаимозависимост, при която се трансформират картинките. Има шест вероятни отговора, от които претендентът би трябвало да каже кой съгласно него е правилният.

- Определяте ли коефициент на просветеност?

- Има единствено персентил - това е интернационално условие към този момент резултатите да се дават в персентил, тъй като съществува огромно многообразие на проби за просветеност и всеки мери до друг таван на IQ-то. Докато персентилът може да се съпоставя от тест до тест. Така да вземем за пример, в случай че имате персентил 60, това значи, че в случай че за същото време се явят 1000 души, вие ще имате по-висок резултат от 600 от тях. И с цел да влезеш в Менса ти би трябвало персентил 98 или 99.

- Защо тогава хората да се явяват точно на този тест?

- Защото ще получат действителна и годна оценка на равнището си на просветеност. Освен оценка в персентил, за която говорихме по-рано, ще получат и качествена оценка, т.е. равнище под междинната просветеност, междинна просветеност, висока просветеност или извънредно висока просветеност.

Скалата на формалния ни тест е основана на база в началото тестване на повече от 7000 души в разнообразни възрасти и степени на обучение. За неговата годност постоянно следим екип от психолози от всички страни, в които има национални Менси. Статистиката от всички извършени проби се употребява за от време на време актуализиране на скалите, когато има потребност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР