Данните на БНБ към декември 2023 г. показват еднозначно, че

...
Данните на БНБ към декември 2023 г. показват еднозначно, че
Коментари Харесай

Според статистиката, за повечето от нас, спестяванията в банката са не повече от 170 лева

Данните на Българска народна банка към декември 2023 година демонстрират еднопосочно, че към 49% от семействата имат на депозит приблизително към 170 лв. и общата сума на тези депозити съставлява едвам 0,9% от спестяванията в левове.

Използвайки статистическите данни за популацията, а точно – брой пенсионери – към 2.1 милиона, в това число и към 1 милион работещи небогати, може да се направи обосновано съмнение, че тези хора несъмнено мизерстват, огромна част от тях са под линията на беднотия и им е мъчно да свържат двата края. Те нямат опция да икономисват или да си разрешат лукса да поддържат естествен живот. Особено застрашени са и децата в тези семейства, които имат потребност от разнообразна и питателна храна, облекла, обучение и опазване на здравето.

Около 10% от семействата поддържат в депозитните си сметки средно към 1 666 лева (от 1 000 до 2 500 лева). Това са семейства, които някак си съумяват да поддържат някакъв метод на живот, въпреки че междинната сума е под и покрай виталния най-малко за прехрана на един човек на месец, а не за домакинство.

Двете групи съставляват към 60% от домакинствата и съответстват с данните, че 2/3 от тях са под прага на витален най-малко, т.е. приходите на семействата, надлежно стандартът на живот на преобладаващата част от популацията на България е нежелано.

КТ " Подкрепа “ за следващ път упорства да се подсигурява заслужен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за установяване на минималната работна заплата, линията на беднотия, политиката по обществено подкрепяне и достъпността до опазване на здравето и обучение.

7% от семействата имат спестявания от 2 500 до 5 000 лв., със междинен размер към 3 600 лв.. Част от тези семейства са изложени на риск да преминат в по-ниска обществена група, поради непрекъснато растящите цени на съществени артикули и услуги.

Около 20% от семействата имат депозити от 5 000 до 100 000 лв., които могат да попаднат в обсега на междинната класа, която може да си разреши да поддържа естествен стандарт на живот, като тези с депозити над 50 000 лв. – могат да възнамеряват и реализират вложения, и да си разрешават по-луксозни артикули, почивки и услуги.

Богатите семейства в България са 0,8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лв.., а най-богатите, тези с над 1 милион лева са едвам 0,01% от всички семейства.

В умозаключение – от статистиката на Българска народна банка, както и от данните за работещите небогати, равнището на пенсиите, безработицата, изключително младежката такава, не се вижда възстановяване на благосъстоянието на хората в страната и демографските индикатори не престават да се утежняват.

КТ " Подкрепа “ настоява задължително да се регламентира законово съответен предел на витален най-малко и предел на беднотия, по отношение на който да се образуват ефикасни политики за битка против бедността и обществените неравенства и изключване, посредством стратегиите за обществено подкрепяне, гарантиране на почтено минимално възнаграждение на труда, демографски политики, както и данъчна политика с необлагаем най-малко еднакъв на виталния най-малко при облагане на приходите на лицето и семейството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР