Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и

...
Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и
Коментари Харесай

Задължителна казарма за жените въведе още една страна в ЕС и НАТО

Дания става третата страна в Европа, дружно с Норвегия и Швеция, която ще включи дами в армията си. Това ще стане с въвеждане на наложителна казарма за дамите от 2026 година, стана ясно от изявление на датския министър председател Мете Фредериксен, представена от Би Би Си, съобщи БТВ.

Държавата има за цел да усили бюджета си за защита с близо 6 милиарда $ през идващите пет години, с цел да реализира задачите на НАТО.

Заедно с Норвегия и Израел, Швеция е една от дребното западни страни, в които има наложителна военна работа за мъже и дами

„ Ние не се превъоръжаваме, тъй като желаеме война. Превъоръжаваме се, тъй като желаеме да я избегнем “, споделя Фредериксен при представянето на проекта.

Новите ограничения на датското държавно управление идват на фона на възходящото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Страната също по този начин усилва военните си разноски от сегашните 1,4% от брутния вътрешен артикул (БВП) на 2%, с цел да извърши задачите, сложени от военния алианс НАТО.

Освен за реализиране на условията на НАТО, ограниченията имат и друга цел – реализиране на цялостно пълноправие сред половете.
 

„ По-стабилната наборна военна работа, в това число цялостното тъждество сред половете, би трябвало да способства за решаването на провокациите в региона на защитата, националната готовност и за попълването на въоръжените ни сили “, споделя министърът на защитата Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и в този момент могат да преминат през военна работа, само че това се случва единствено непринудено, до момента в който за мъжете тя е наложителна.

Миналата година 4700 души са били на военна работа, като към 25% от тях са били дами. Този брой ще бъде повишен на 5000 души годишно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР