Дания ще затегне граничния контрол след изгарянето на Корана

...
Датската полиция затяга граничния контрол след неотдавнашното изгаряне на Корана,
Коментари Харесай

Датската полиция затяга граничния контрол след неотдавнашното изгаряне на Корана, което се отрази на ситуацията със сигурността, каза министерството на правосъдието след подобно решение от Швеция по-рано през седмицата.

„Днес властите стигнаха до заключението, че в този момент е необходимо да се увеличи фокусът върху това кой влиза в Дания, за да се отговори на конкретните и текущи заплахи“, се казва в изявление на датското министерство късно в четвъртък.

По-строгият граничен контрол първоначално ще бъде въведен до 10 август, се казва в съобщението.

Крайнодесни активисти в Дания и Швеция изгориха и повредиха няколко копия на мюсюлманската свещена книга през последните месеци, предизвиквайки възмущение в мюсюлманския свят и искания правителствата да забранят подобни действия.

„Изгарянето е дълбоко обидно и безразсъдно действие, извършено от няколко лица. Тези няколко лица не представляват ценностите, върху които е изградено датското общество“, каза външният министър Ларс Локе Расмусен в изявление миналата седмица.

Той добави, че каквато и мярка да бъде предприета, „разбира се, трябва да бъде направена в рамките на конституционно защитената свобода на изразяване и по начин, който не променя факта, че свободата на изразяване в Дания има много широк обхват“.

„Законно, но все пак ужасно“

Решението за затягане на граничния контрол с повече проверки на пътници, пристигащи в Дания, следва подобен ход от Швеция.

И двете правителства осъдиха опожаряванията и казаха, че обмислят нови закони, които биха могли да ги спрат. Но местни критици казват, че подобни решения биха подкопали свободата на словото, която е защитена в техните конституции.

„Всичко, което е законно, не е подходящо. Може да е законно, но все пак е ужасно“, каза във вторник шведският премиер Улф Кристерсон във връзка със законодателството в Швеция, което няма закон, който конкретно да забранява изгарянето или оскверняването на Корана или други религиозни текстове.

Кристерсон каза, че затягането на граничния контрол има за цел да попречи на „хора с много слаби връзки с Швеция“ да идват в страната, „за да извършват престъпления или да действат в конфликт с интересите на шведската сигурност“.

Публичните палежи пред посолствата на Ирак, Египет и Турция в скандинавските страни предизвикаха широко възмущение в мюсюлманските страни, като Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Иран, Мароко, Катар и Йемен протестираха в отговор .

Съветът на ООН по правата на човека (UNHRC) миналия месец одобри резолюция относно религиозната омраза и фанатизма след няколко изгаряния.

Коранът е свещената книга на исляма и неговият най-свещен текст. Това не е просто книга, но се смята за буквалното Божие слово и мюсюлманите се отнасят към него с най-голямо уважение и благоговение.

Мюсюлманите вярват, че текстът на Корана е запазен в оригиналния си вид от времето на откровението му преди около 1400 години. Като такива, мюсюлманите виждат изгарянето на Корана като оскверняване на свещените писания и неприемлив акт.

Някои мюсюлмани смятат, че оскверняването на ислямски свещени символи е доказателство за по-широк климат на омраза към мюсюлманите и се насърчава от европейската крайна десница.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР