Дания предлага мерки за защита на банкери заради очевидни доказателства,

...
Дания предлага мерки за защита на банкери заради очевидни доказателства,
Коментари Харесай

Дания ще защитава доносниците

Дания предлага ограничения за отбрана на банкери поради явни доказателства, че те постоянно получават закани задето издават клиенти, забъркани в подозрителни транзакции. Правителството на страната желае да държи на мрачно въпросните консуматори на банкови услуги, обвинени в незаконна активност. В поддръжка на предлагането на 25 септември се разгласи и Датската асоциация на банкерите - Finans Danmark.

Въпросът за сигурността на банковите чиновници попадна във фокуса на формалните управляващи след новината за гибелта на някогашния началник на естонското отделение на датската "Данске банк " - Айвар Рехе. Той е бил основен изпълнителен шеф на клона в Талин от 2006-а до 2015-а когато на процедура са се случили измамите за 220 милиарда щ. $. Рехе е бил открит мъртъв до дома си в естонската столица два дни откакто е излязъл за джогинг, заяви полицията на 25 септември. Местните медии допускат, че Рехе е протегнал ръка на живота си от възприятие за виновност. Полицията към този момент няма коментар за аргументите за гибелта.

Дания към момента не се е справила с следствията от най-тежкия скандал за пране на пари в Европа, избухнал през предходната година в най-големия й заемодател - "Данске банк ". Компанията призна, че по-голямата част от интервенциите за миналите през естонското й отделение 220 милиарда щ. $ за интервал от девет години, е била подозрителна. В момента по отношение на покупко-продажбите се водят няколко престъпни следствия, както и групови цивилен искове откакто абсурдът смъкна пазарната оценка на банката. Новият основен изпълнителен шеф на "Данске " - Крис Фогелцанг - пък дефинира като собствен основен приоритет възобновяване на доверието в институцията.

В момента главните старания на управляващите са ориентирани към изработването на ограничения за стягане на съществуващото законодателство, в това число за по-високи санкции и условия за сигнализиране на подозрителни интервенции. Налице са обаче признаци, че по-стриктните дейности имат нежелателни последици. Finans Danmark оповестява, че банкерите от скандинавската страна постоянно се сблъскват с репресивни реакции от страна на клиенти, които са били докладвани на управляващите за евентуални подозрителни транзакции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР