Дания оттегли политическите си възражения за изграждането на газопровода Северен

...
Дания оттегли политическите си възражения за изграждането на газопровода Северен
Коментари Харесай

Дания приема Северен поток – 2

Дания отдръпна политическите си възражения за построяването на газопровода " Северен поток – 2 " в изключителната ѝ икономическа зона. Това оповестява вестник " Известия ", като се базира на меродавен източник. Само административни аргументи забавят строителството, написа още вестникът, представен от БГНЕС.
Като спомагателен мотив в интерес на одобряването на плана са изтъкнати екологически съображения, както и прекратяването на добива в най-голямото датско находище на газ. Това е предиздвикало Копенхаген да обмисли заместването на родния газ с норвежки или съветски, разясняват специалисти.
В момента Дания е единствената страна, която не позволява прокарването на тръбите. Вече са построени 80 % от газопровода и строителните работи се правят по график.
Бившият канцлер на Германия и сегашен ръководител на съвета на шефовете на компанията " Nord Stream 2 AG " Герхард Шрьодер съобщи при започване на лятото, че строителството се бави поради натиска, който Съединени американски щати оказват върху Дания.
Проектът " Северен поток – 2 " планува построяването на два газопровода с общ размер от 55 милиарда куб. метра газ на година. Той ще минава от съветския бряг до Германия по дъното на Балтийско море. Планира се тръбопроводът да бъде приключен през 2019 година, като ще минава през териториалните води или изключителните стопански зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
Няколко страни се оповестиха срещу построяването на " Северен поток – 2 ": Украйна, която се притеснява, че ще изгуби приходите си от преноса на съветски газ през нейна територия, и Съединени американски щати, които имат амбициозните проекти за експорт на американски полутечен газ в Европа, напомня РИА Новости, представена от БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР