Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването

...
Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването
Коментари Харесай

Дания иска от ЕС план за извеждане на дизелови и бензинови коли от експлоатация

Дания и още 10 страни от Европейски Съюз приканиха за основаването на европейска тактика за последователно извеждане на дизеловите и бензинови коли от употреба, която да разреши до 2030 година възбрана за продажбата им на равнище страни членки, за битката с климатичните промени, съобщи " Ройтерс ".

Дания насочи предлагането в края на предходната седмица на европейска среща на министрите на околната среда, която се състоя в Люксембург.

Бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цели да трансформира Европа в първия въглеродно безпристрастен континент до 2050 година. Според датската делегация за постигането на тази цел е належащо транспортния бранш да понижи въглеродните си излъчвания.

Европейски Съюз цели до 2030 година да понижи с 40 на 100 въглеродните си излъчвания, с цел да помогне за битката с световното стопляне, напомня " Ройтерс ". През 2018 година датското държавно управление разгласи, че ще забрани продажбата на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отхвърли от концепцията, тъй като тя щеше да влезе в спор с европейските правила.

Датският министър за климата и енергетиката Дан Йоргенсен изрази вяра предлагането да се позволи на обособените страни членки да забранят продажбата на нови дизелови и бензинови коли да ускори натиска върху Еврокомисията да предложи цялостно унищожаване на коли, задвижвани с изкопаеми горива, в блока в идващите десетилетия.

По думите му, в случай че Европейски Съюз не може да се съгласи с общоевропейска възбрана, ще бъде добре най-малко на обособените страни да бъде позволено да ползват сходна мярка. " План А ще е това да бъде европейска възбрана ", добави той.

Литва, Латвия, Словнеия, България и още няколко страни предложиха да се направи повече, с цел да се спре " приключването на въглерод " посредством продажбата на коли втора употреба от Западна Европа в източните райони.

По думите на Йоргенсен идната стъпка на Дания ще е да сътвори съюз с останалите 10 страни членки, които поддържат тактиката й за последователно извеждане на дизеловите и бензинови коли от употреба и опцията за възбрана на продажбата им в обособени страни членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР