Даниел СмиловДойче велеПравителството Денков“, подкрепяно от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, е

...
Даниел СмиловДойче велеПравителството Денков“, подкрепяно от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, е
Коментари Харесай

Даниел Смилов: На безвремието в България най-после бе сложен край

Даниел Смилов

Дойче веле

Правителството „ Денков “, подкрепяно от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, е държавно управление, чието опрощение са само постигнатите от него резултати. То е кардинално под напрежение компромис, в който и двете страни нямат изключително доверие една към друга и не си желаят електоралното положително. Но здравият разсъдък ги е събрал като най-хубаво решение от вероятните.
Малко ненадейно " сглобката " - евфемизмът за " коалиция ", който беше медийно въведен - стартира да дава първи резултати, даже преди методът на взимане на решения вътре в нея да е напълно ясно създаден. Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски е може би най-впечатляващото събитие от тази позиция, само че има и други.

Бюджет за 2023 година

Проектът е към този момент създаден, като главните параметри в него се оказаха допустими за горе-долу всички. Въпреки свиването на " недостига " до 3% ще останат задоволително средства и за обществени стратегии, и за финансови разноски, като освен това няма да има непреодолими натоварвания за идващите години. Детайлите ще се прецизират в Народното събрание и там може да има изненади в една или друга посока, само че като цяло страната е на солидна финансова основа, която прави кандидатурата й за еврозоната напълно реалистична. На този декор препоръчаният от служебното държавно управление бюджет към този момент напълно наподобява като несполучлив опит за бойкот на еврочленството или партизански задявки за сметка на фундаментални финансови политики.

Отпадане на Механизма за съдействие и инспекция

Предложението на Европейска комисия за отпадането на многострадалния механизъм десетилетие и половина след неговото въвеждане не може да бъде третирано като значителен триумф по три аргументи.

Първо, той трябваше да отпадне две-три години след неговото въвеждане, което не се случи.

Второ, проблемите в правосъдната система не бяха решени и даже в заключителното мнение на Европейска комисия те се загатват - нужни са промени във Висш съдебен съвет, Инспектората и така нататък Самите драми в прокуратурата към Гешев-Сарафов са доказателство за несвършената работа.

Трето, отпадането на механизма за България и Румъния просто значи, че двете страни ще останат под общия мониторинг на Европейска комисия за господство на правото във всички страни членки. Нещо повече, този общ мониторинг е обвързван и с благоприятни условия за ограничение на евросредствата, които към този момент са задействани за Унгария например. Все пак обаче отпадането на специфичния механизъм е непълен триумф за България, най-много тъй като отваря вратата на страната за Шенген.

Членството в Шенген

Със съставянето на новото постоянно държавно управление пристигнаха и сигнали, че Нидерландия и Австрия може да вдигнат възраженията против българското членство.
В нидерландския случай беше ясно, че при служебни държавни управления или такива, доминирани от ГЕРБ-ДПС, страната няма да бъде позволена в Шенген. Влизането във властта на проевропейска групировка без корупционнен багаж (ПП-ДБ) направи допустимо смяната на позицията. По отношение на Австрия този мотив не е единствен, само че и там той е налице. Важното е, че възможностите за влизане в Шенген трагично нарастнаха.

Присъединяването към Еврозоната

Парламентът вярно спря в комисия противоконституционния референдум на " Възраждане ". България в действителност е поела задължения да одобри еврото и е член на паричния съюз със статут на краткотрайна дерогация още от 2007 година. При подготвеност на страната (изпълнение на маастрихтските критерии) сме поели ангажимент да се присъединим. Съществуването на ясно парламентарно болшинство зад това решение е добър сигнал за България. Обединяването към кандидатура за шеф на Българска народна банка - Димитър Радев - е също добра вест, доколкото неговите позиции са еднопосочно в поддръжка на еврото. Социологическите изследвания също демонстрират, че има превръщане на публичното мнение в положителна за еврото посока: при ясна политическа воля от главните играчи, този поврат ще е още по-силен. Ако Българска социалистическа партия и " Възраждане " останат като съперници, това ще свие публичната съпротива до към тридесетина %, даже и при амбивалентно отношение от страна на Румен Радев.

Посещението на Зеленски

Визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски е доста значимо събитие по голям брой аргументи. Първо, това би била първа негова аудиенция в страна от Източна Европа след Полша. Става дума в действителност за алегорично самопризнание за ролята на България в помощта за Украйна. Тази роля в действителност е основна - при всички държавни управления от експлоадирането на войната нашата страна е предоставяла друго, само че доста належащо снаряжение (и посредством покупки, и безвъзмездно). На този декор все по-неразбираема става позицията на политици като президента Румен Радев и Корнелия Нинова, които отхвърлят тази поддръжка и даже настояват, че тя е нездравословна.

Българският народен интерес обаче е явен - една мощна и самостоятелна Украйна би била гаранция, че съветските имперски интервенции няма да се изместят на запад в наша посока. Затова макар вътрешните боричкания по тематиката, България в действителност оказва нужната поддръжка за Украйна в сложната обстановка и това не е някакъв алтруизъм, а по-скоро хладна калкулация на ползи. Загрижените за суверенитета на страната - ако са в действителност такива - биха осъзнали доста добре тези ползи.

Второ, визитата на Зеленски евентуално е обвързвано и с съответни въпроси, един от които може да се окаже договорка за реакторите за АЕЦ " Белене ". Ако България успее да продаде на Украйна тези ненужни за нас реактори, една от фундаменталните неточности на ръководството на Борисов и предшествениците му може частично да бъде санирана.

Трето, и може би най-важно, визитата на Зеленски ще показва на българите, че те имат доста аргументи за горделивост с европейската си еднаквост. Украйна е образец за това, че европейските полезности и метод на живот не са нито факсимиле, нито нещо неясно. Хора, които са доста покрай нас като просвета, история и нрав, са подготвени да умират за тях. Ние ги имаме, отстояваме ги, употребяваме се от тях, само че сякаш сме спрели да ги виждаме. Визитата на Зеленски евентуално ще отвори очите на мнозина за това, което не трябва да губим поради просъветската носталгия на едни или проавторитарните въжделения на други, които дружно са малцинство в българското общество.

Изброените " забележими резултати "  са просто едно положително начало, което по никакъв начин няма да е задоволително за добре изпълнен мандат (поне до първата ротация). Но те са нещо, на което може да се стъпи и да се гради. Несвършеното и сложните идни проблеми - от съдебно-конституционната промяна до изчистването на корупционното завещание - не си коства да се изброяват, тъй като са доста. Но все от някъде би трябвало да се стартира. Поне безвремието на служебните държавни управления към този момент спря.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР