Дани Каназирева: Отваряме широко вратата за корупция и произвол Без

...
Дани Каназирева: Отваряме широко вратата за корупция и произвол Без
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Не трябва да допускаме нов удар срещу...

Дани Каназирева: Отваряме необятно вратата за корупция и произвол Без реклами на тротоари, по-тесни от три метра

Председателят на групата общински съветници от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева внесе в Общината няколко значими оферти за смяна на Наредбата за рекламната активност, която ще засегне всеки един търговец в Пловдив, множеството от които бяха разисквани и признати на извършена през вчерашния ден среща с общинската администрация. „ Съюз за Пловдив “ предизвести, че планът за новата Наредба планува съвсем да забрани рекламните надписи върху стъклените витрини на всеки един магазин на партерно равнище, да вкара големи санкции и да стартира да ползва новите условия съвсем неотложно.

„ Ние сме длъжни да реагираме, защото след влизане в действие на новата Наредба, всички търговци в Пловдив ще би трябвало да отстранен рекламните надписи от витрините или ги заплашва до 50 хиляди лв. санкция “, сигнализира ръководителят на групата съветници от „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева.

Най-големите проблеми в плана за разпоредба са три.

Първо, общината ще изисква „ рекламна повърхност в зоната на партерното остъкляване да не надвишава 20% от площта на остъкляването “. Това значи надписите върху витрината да бъдат отстранени, а новите да заемат не повече от една пета от цялата витрина.

Вторият проблем е размерът на санкциите. Общината е планувала те да са от 100 до 5 000 лева за физическите лица и от 1000 до 50 000 лева за юридическите лица. Това значи най-малките компании да бъдат застрашени още от на следващия ден с санкция до 50 000 лева, което за някои е оборотът за няколко месеца.

„ Най-страшното обаче е големият диапазон на плануваните санкции. Общинските служители ще имат правото да вземат решение дали да глобят един магазин с 1000 или с 50 000 лева Това е необятно отворена врата за корупция и произвол “, предизвести още Каназирева.

Третият проблем в плана за наредбата за рекламна активност е, че няма очакван никакъв гратисен период, в който търговците да могат да приведат своите магазини или заведения в сходство с новите условия на община Пловдив.

„ Ние поддържаме желанието да се постави ред в тази сфера. Но това не може и не трябва да става напълно за сметка на дребния бизнес. Нека има задоволително време за разискване и за подготовка за осъществяване на новите правила “, предложи Каназирева.

На извършена среща в Общината, администрацията одобри съответните оферти на „ Съюз за Пловдив “, като ограничаването до 20% рекламна повърхност да важи единствено за центъра на града, където огромна част от постройките са монументи на културата. В останалите региони или да няма ограничаване, или да е най-вече 50%.

Освен това одобриха предлагането на „ Съюз за Пловдив “ при първо нарушаване да се издава наставление, а при несъблюдение на предписанието - глоба в най-малък размер. Отделно общинската администрация се съгласи размерът на плануваните наказания, че би трябвало да бъде понижен, както и предлагането на Каназирева търговците да имат най-малко 6-месечен гратисен интервал, в който да изпълнят новите условия.

„ Всяко едно магазинче в Европа, а и по света популяризира на витрини своите артикули и понижения. Витрините се употребяват за реклама и ние не трябва да лишаваме нашите търговци от тази опция. С тази реклама те не пречат на никой, в противен случай – осведомят жителите за обекта и то – в лични частни парцели “, смята Каназирева.

За наличието на рекламата – дали тя е правилна – има задължението да следи Комисията за отбрана на потребителя. Изискванията за рекламна активност са доста високи и с тях се постановат много нови процедури, свързани с спомагателна документи, координиране, издаване на разрешителни. Всяка реклама - било то фирмена табела или различен детайл, е обвързвана с разноски. Поставяйки за цел добър естетически тип на града, не трябва да забравяме, че Община Пловдив би трябвало да оказва помощ на бизнеса, а не да го притиска до стената с нереално повишени наказания и условия, разяснява Дани Каназирева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР