Дани Каназирева © Dakov Studio Местните избори тъкмо отшумяха в

...
Дани Каназирева © Dakov Studio Местните избори тъкмо отшумяха в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Каназирева стана областен управител на Пловдив, парламентът прие данъчните промени

Дани Каназирева

© Dakov Studio Местните избори таман отшумяха в новинарските излъчвания, само че не и резултатите от тях. Неочаквано и смущаващо е назначението на " опозиционния " претендент за кмет на Пловдив Дани Каназирева за регионален шеф на Пловдив, което повдига подозрения за предварителни ангажименти. Извън това кариерно развиване денят мина под разногласията в Народното събрание за новите данъчни промени, които скараха ръководещи и съпротива. Извън България наподобява, че се задава краят на сагата с румънския еврокомисар, откакто Букурещ предложи не един, а двама претенденти. Друга дългогодишна сага е позицията на Германия против обща депозитна гаранция в Европейски Съюз, като, наподобява, се следи смяна в Берлин към концепцията.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Парламентът одобри данъчните промени

Депутатите одобриха на първо четене промени в пакета данъчни закони, наложени поради европейски наставления . Те касаят стягане на режима за регистрация по Данък добавена стойност , по-сериозен надзор от страна на куриери върху преноса на акцизни артикули , по-ниска административна тежест при прилагане на данъчни облекчения от лица с понижена продуктивност за деца с увреждания и други Поправките минаха при горещи разногласия в Народното събрание, като от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че няма да ги поддържат.

Румъния предложи двама претенденти за еврокомисар

Румънското държавно управление номинира двама претенденти за еврокомисари – евродепутатите Адина-Йоана Вълян и Зигфрид Мурешан , разгласи министър председателят Лудовик Орбан. Първоначално се появи информация, че Мурешан ще е петото предложение на Букурещ за член на комисията на Урсула фон дер Лайен, само че социалдемократите в Европейския парламент предизвестиха, че избират жена за претендент. Новата еврокомисия трябваше да встъпи в служба на 1 ноември, само че бе забавена с месец, откакто Европейският парламент отхвърли трима от претендентите, измежду които и румънката Рована Плумб.

Германският финансов министър поддържа под изискване банковия съюз на Европейски Съюз

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи, че Берлин може да обмисли някаква форма на групова отбрана на влоговете в Европейски Съюз , само че при избрани условия. Така за пръв път от слагането на основите на банковия съюз преди седем години опозицията на Берлин против последния му, трети, съставен елемент - обща скица за депозитна гаранция, се пропуква . Шолц предлага да се одобри частична обща депозитна гаранция , само че против нея желае банкови и данъчни промени в страните, което най-вероятно ще провокира дискусия в доста от тях.

НАЗНАЧЕНИЕ НА ДЕНЯ

Дани Каназирева става регионален шеф на Пловдив

Какво се случи? Дани Каназирева, която остана трета в борбата за кметското място в Пловдив, ще е новият регионален шеф на града на мястото на определения за кмет Здравко Димитров от ГЕРБ. Решението на държавното управление е от през днешния ден, а самата Каназирева в писмо до медиите се стимулира с това, че новият кмет изрично бил дал поръчка " за друго и диалогично ръководство " и по тази причина тя избрала да работи за развиването на града, вместо единствено да подлага на критика.

Подведе ли тя гласоподавателите си? Решението оставя противен усет за тези, които са дали своят вот за Каназирева като опция на ГЕРБ в града. Още повече че тя самата е някогашен член на партията, а и значително бе сериозна към досегашното ръководство на Пловдив и към кмета Иван Тотев. На първия тур Каназирева даже за малко да се окаже кандидат за балотажа, като по чудноват метод всички екзит полове в града посочваха, че тя е втора с немалка преднина пред Славчо Атанасов, само че при преброяването се оказа противоположното. Това озадачи наблюдаващите, които заподозряха, че тя някак е съумяла да манипулира социологическите изследвания.

Съблазнявай и владей: Любопитен подробност е, че се повтаря развиването от 2015 година, когато новоизбраният в този момент кмет на града - Здравко Димитров, също бе конкурент на ГЕРБ в кметската конкуренция като самостоятелен, подсилен от Реформаторския блок. Впоследствие той бе назначен за регионален шеф и мина в редиците на ГЕРБ. Двата случая са показателни за сполучливата технология на партията на Борисов да съблазнява с власт свои съперници и да ги влива в активите си.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протестна акция против фермите за кожи

Фотограф: Георги Кожухаров
В градинката до Народното събрание стартира събитието " Седмица в клетка ". Пърформансът е в поддръжка на възбраната на фермите за кожи. В клетката ще влязат музиканти, актьори, художници, известни и известни лица, както и елементарни жители. В България има една съществена плантация за американски норки, които нормално се убиват през ноември. В Народното събрание е импортиран законопроект за възбрана на развъждането на животни единствено за рандеман на екзотичната им кожа. Ако измененията в Закона за ветеринарномедицинската активност бъдат признати от Народното събрание, възбраната би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР