Данъците от години се покачват, но от икономическа гледна точка

...
Данъците от години се покачват, но от икономическа гледна точка
Коментари Харесай

Необосновано е повишаване на данъците заради непрецизирани разходи, смята експерт

Данъците от години се повишават, само че от икономическа позиция множеството от тези повдигания съвсем нямат икономическо пояснение и в случай че да вземем за пример екологичният детайл при повдигането на налога ненапълно е разбираемо, другите неща могат да бъдат обяснени само от една позиция - сега се намираме на върха на икономическия цикъл, рано или късно ще стартират да се появяват отрицателни резултати върху икономическия напредък, тъй че държавното управление би могло и би желало да си обезпечи буфери. Такова нещо би било разбираемо, в случай че спомагателните доходи от тези данъчни промени бъдат спестени, а не бъдат включени и изхарчени в бюджета за идната година и по-нататък. Това сподели финансистът Любомир Дацов във връзка данъчните промени от следващата година пред БНР.

„ Да бъдат още веднъж нараснали налозите, с цел да бъдат изхарчени за разноски, които всички сме единомислещи, че сега се нуждаят от доста огромно прецизиране и по-голяма успеваемост, на мен също ми се коства голословно. Бюджетът би трябвало да се възнамерява и да се извършва на превишение, не по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт ", счита Дацов.

Според него съществуват доста луфтове и структурни провокации в самия бюджет, тъй като, когато множеството оценки са към 2020 - 2021 година - се забави стопанската система, тогава приходите в бюджета ще спаднат, което ще е обикновено заради намаление на икономическата интензивност, а разноските няма по какъв начин да бъдат свити, защото доста от разноските в българския бюджет заради спецификата на законодателството по този начин са направени, че нямат никаква еластичност - не могат да бъдат понижени, без това да даде осезателен отрицателен резултат върху получателите и ползвателите на тези бюджетни средства “.

„ Една от препоръчаните промени, съгласувана със синдикатите, а не с работодателите, е в действителност повдигането на тавана на прихода за обществено обезпечаване. Няма логичност едно такова повдигане, тъй като сред 2500 и 3000 лв. са висококвалифицираните служащи в България и част от добре платените, само че не чак толкоз високо квалифицирани - междинната класа в България. И ти я удряш с едни спомагателни проценти, отнемаш ги в миг, в който би трябвало тъкмо противоположното - да се опитваш да я стимулираш, с цел да я създаваш “, сподели още Любомир Дацов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР