Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси.

...
Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси.
Коментари Харесай

Петър Ганев: Данък свръхпечалба ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси

Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последствия за най-различни бизнеси. Това мнение изрази пред Нова телевизия Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система.

" Темата за еднократното облагане на свръхпечалбата с налог и ограниченията за таван на цените са обвързани. Когато в бюджета няма пари и той би трябвало да се консолидира и да се понижава дефицитът – тогава политиците стартират да се оглеждат за евентуални приходоизточници. В самия отчет на МФ е казано, че има доста високи декларирани облаги, има растеж на депозитите на фирмите в банките. Всичко това наподобява примамливо и са измислили този механизъм за облагане на свръхпечалбите. Но в случай че логическият мотив е, че са дадени прекалено много енергийни помощи на случаен принцип и те са отишли в свръхпечалби – в този момент е моментът да си ги върнем. Но методът на връщане е да се таксуват безусловно всички ", уточни специалистът, написа novini.bg. 

По думите му облагайки всички, ще се окаже, че компании, взели доста малко помощи, тъй като не са енергоемки – ще би трябвало да платят големи суми.

„ Такова хоризонтално облагане на всички свръхпечалби – не мисля, че ще мине през Народното събрание, защото би трябвало да се гласоподава. Но то ще има непредвидими последствия, защото ще удари най-различни бизнеси, от дребни до огромни. И ще ги удари още във втората половина на 2023 година, тъй като свръхпечалбата ще се полза за актуалната година, само че предплатено ще се заплаща на база 2022, когато е огромната облага, и по-късно ще би трябвало да ти се връщат пари ”, акцентира той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР