Данък газирани напитки – колкото и да е чудно, вече

...
Данък газирани напитки – колкото и да е чудно, вече
Коментари Харесай

Наложиха данък газирани напитки – вижте къде

Данък газирани питиета – колкото и да е чудно, към този момент има и подобен. Той бе натрапен от американския град Филаделфия.

Това е първият толкоз огромен град в Съединени американски щати, който постанова сходен налог. Причината е, че 68% от възрастните хора там страдат от наднормено тегло. До момента сходна мярка се прилагаше единствено в Бъркли, чието обитаеми е в пъти по-малко от това на Филаделфия.

Градският съвет във Филаделфия дефинира 1.5 % налог за унция върху сладките и диетични питиета. Обичайният кен газирана напитка е тъкмо 12 унции или 355 мл. С новия налог цената му ще скочи с 18 цента.

Производството на газирани питиета е една от най-мощните промишлености в наши дни. Данъкът, натрапен във Филаделфия, несъмнено е тежък удар за тях. Очаква се от сектора да вложат всичките си старания в тенденция да попречат на налагането му. От асоциацията на безалкохолните питиета към този момент са завели правосъден иск против налога, който ще влезе в действие от 1-ви януари следващата година. По проект приходите от него ще се употребяват за възстановяване на образованието и озеленяването на града.

Законът не е основан за да ощетява производителите, безапелационни са представителите на управляващите. Той би трябвало да предизвиква потребителите да се откажат или най-малко да лимитират нездравословното хранене.

Във Филаделфия затлъстелите възрастни са 68% от популацията. При децата процентът е 41, което е отвън всички естествени граници. До момента сходна акция за увеличение на налога се провали в 30 огромни града в Америка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР