Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1

...
Данъчни облекчения за отглеждане на деца в размер на 1
Коментари Харесай

България е с най-скромни данъчни отстъпки за семействата в ЕС

Данъчни облекчения за развъждане на деца в размер на 1 239 493 лева са употребили фамилиите през 2018 година, демонстрира отчет на финансовото министерство. Сумата е пренебрежимо дребна и съставлява 0.03% от всички доходи от подоходни налози, заяви в. Сега.
По закон за първо дете отстъпката е 200 лева, за две - 400 лева, а 600 лева - за три и повече деца. Това са суми, които се приспадат от годишния приход на един от двамата родители.
Всяко държавно управление идва с заричане да вкара фамилно подоходно облагане като мярка за поощряване на раждаемостта.
България обаче остава с най-скромни данъчни отстъпки за фамилиите в Европейски Съюз. Финансовото министерство се оправдава, че за сметка на това имаме ниска ставка на облагане на приходите - 10%.
Млади фамилии, закупили жилище с ипотечен заем, са получили отстъпка от налозите през предходната година в размер на 1.07 млн. лева Облекчението на процедура покрива платените по заема лихви. При срутва на лихвите през последните две-три години младите фамилии надали са икономисали кой знае какъв брой. Освен това сходна преференция могат да употребяват единствено в случай че ипотекираното жилище е само. В отчета на финансовото министерство не се показва какъв брой фамилии са се възползвали от този данъчен поклон.
Още по-скромни са облекченията за дарения - с тях жителите са икономисали през 2018 година 306 290 лева от подоходните си налози.
Отстъпката в най-масовия случай е 5%, само че когато дарението е за просвета, отбивът от данъчната основа е 15%, а в случай че е за Фонда за лекуване на деца - 50%.
Докладът демонстрира и какво са икономисали хората с увреждания, които имат право да понижат приходите си на половина преди облагане. Оказва се, че през предходната година те общо са платили 28.960 млн. лева по-малко налози. Родителите на деца с увреждания са получили едвам 666 043 лева отстъпки. Те имат право да понижават заявените приходи с 2000 лева преди облагане.
Оказва се, че има жители, съумели да се възползват от относително новата и много противоречива преференция - за осъществени през годината безкасови заплащания. Те са понижили с 1% дължимия налог (таванът е 500 лева на човек), като общо са икономисали 104 223 лева Право на преференцията имат тези, които са получавали всичките си приходи единствено по банков път и са похарчили най-малко 80% от тях единствено с банкови преводи и картови разплащания. Проблемът е, че не е ясно по какъв начин се потвърждават пред данъчните тези безкасови заплащания и губи ли се правото, в случай че човек е спестовен и не харчи, а оставя над 20% от приходите си в банка.
Граждани, еднолични търговци и компании са употребили през 2018 година данъчни облекчения за 634.804 млн. лева, демонстрира отчетът на МФ. Най-значителни са отстъпките от понижени корпоративни налози - 267.688 млн. лева Туристическият отрасъл пък е икономисал цели 142.870 млн. лв. от Данък добавена стойност - тъй като пакетните услуги се таксуват с 9% ставка вместо със общоприетите 20 на 100.
159.7 млн. лева са опростените от хазната акцизи. На земеделците са възобновени 84 млн. лева за горивото, което употребяват за трактори, комбайни и така нататък На земеделските производители е бил преотстъпен корпоративен налог за 25.8 млн. лева Агросекторът е втори след туризма по данъчни облекчения.
Заради нулева акцизна ставка върху тока за бита в семействата са останали 22.253 млн. лева повече. От акцизните облекчения за природен газ, употребен в бита или като гориво за колата, българите са икономисали общо 44 млн. лева
Сумата, която бюджетът е отстъпил на жителите и на бизнеса от налози за предходната година, е под 1% от Брутният вътрешен продукт (0.59%). Финансовото министерство обаче акцентира, че част от данъчните облекчения при корпоративните налози не са включени в сметките заради липса на информация.
В България има ниска ставка за подоходните налози (10%) и малцина данъчни преференции - 40, до момента в който в множеството други страни от Европейски Съюз е противоположното - главните ставки са високи, само че пък има доста повече данъчни изключения и облекчения, сочи анализът на МФ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР