Данъчни облекчения да получи всеки, ако даде жилище, което не

...
Данъчни облекчения да получи всеки, ако даде жилище, което не
Коментари Харесай

Данъчни облекчения, ако дадеш жилище за социални нужди

Данъчни облекчения да получи всеки, в случай че даде жилище, което не употребява, за обществени потребности. Това е една от концепциите, които се оферират в Националната жилищна тактика до 2030 година, която е оповестена за публично разискване на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Целта е да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му потребление.

Данните демонстрират, че броят на необитаемите жилища в страната пораства и те към този момент доближават близо една трета - 1 220 416. Освен по селата, необитаеми жилища има и в градовете, като в София техният брой се прави оценка на към една пета.

В същото време от ден на ден хора нямат късмет да се снабдят със личен жилищен парцел или имат потребност от поддръжка, с цел да вземат чартърен. Затова една от главните задания при ръководство на жилищния фонд в България е да се откри метод броят на необитаемите жилища да бъде понижен и да се увеличи тяхната приложимост, показват от Министерство на регионалното развитие.

Въпреки огромния брой необитаеми жилища, жилищното строителство непрестанно пораства.Прогнозата е до 2020 година да бъде надминат строителният взрив от 2007-2009 година с създаване на към 20 хиляди жилища годишно, показва Министерство на регионалното развитие. Тези прогнози са направени на база упования стопански напредък в страната и възходящия капиталов интерес, който се показва в търсене на терени и огромния брой издадени строителни позволения.

Броят на жилищата надвишава броя на семействата, а жилищното ползване е сравнимо с това в Европейски Съюз - 550 жилища на 1000 жители.

Проблемът е, че финансовата досегаемост до жилище се утежнява. Отношението цена/доход нараства. През 2015 година, по данни на Национален статистически институт, цената на жилищата надвишава над 6.6 пъти приходите. За съпоставяне през 2013 година това съответствие е 6.3 или се усилва делът на хората, нуждаещи се от поддръжка за придобиване или наемане на жилище.

Друг разпознат в тактиката проблем е, че публичният жилищен фонд е редуциран до алегоричен дял от 2.4%. Той мъчно се ръководи, заради разпръснатостта му измежду частни жилища в етажна благосъстоятелност, а общините разполагат с лимитирани запаси за неговото поддържане. Изводът е, че е належащо да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му потребление.

Една от концепциите е да се осъществят промени в областта на данъчното облагане, като се плануват тласъци за даване на необитавано жилище за обществени цели, показват от Министерство на регионалното развитие. Целта на публичното разискване на тактиката е да се съберат хрумвания и да се създаде най-хубавия механизъм, който да е в интерес на всички заинтригувани страни.

Над 91% от жилищния фонд е с надеждна структура – стоманобетонна, панелна или солидна. Повече от три четвърти от жилищата в страната обаче са в здания, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези здания води до бързото утежняване на положението им, по тази причина с ъществува остра нужда от всеобщо възобновяване на съществуващия жилищен фонд и повишение на неговата приложимост, се показва в тактиката.

Друг извод в нея е, че делът на притежателите на жилища, които се затрудняват да устоят собствеността си в сегашните пазарни условия, се усилва. Поради обстоятелството, че доста хора са затруднени да отделят средства за поддържане на жилищата си, се предлага опцията те да употребяват нисколихвени заеми или други финансови принадлежности, които да се комбинират с безплатна помощ.

Размерът на помощта ще зависи и от ограниченията, които се финансират. Предлага се поддръжката за възстановяване на градивна резистентност и енергийната успеваемост да се осъществя само при положение, че обновяването не ангажира повече от 50% от цената при ново строителство. В всеобщия случай, възобновяване посредством осъществяване на всички наставления на техническия паспорт би покрило по-малко от 30% от цената на ново строителство.

За да се организира дейна и систематична жилищна политика, е належащо ясно да се дефинират отговорностите на централно и локално равнище, е посочено в тактиката. На централно равнище е нужен орган, администриращ цялостна система за жилищно субсидиране и провеждащ на процедура националната жилищна политика. На локално равнище е нужен потенциал за основаване и осъществяване на общинските жилищни стратегии. Това не освобождава страната от отговорности към общественото жилище и обновяването на съществуващия фонд, с които ще се изпълнят поетите задължения към Новия дневен ред за градовете на Европейски Съюз и Дневен ред 2030 за стабилно развиване, показват от Министерство на регионалното развитие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР