dama.bgПетър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният

...
dama.bgПетър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният
Коментари Харесай

Важните заръки на учителят Дънов, които трябва да препрочитаме и помним

dama.bg

Петър Дънов , именуван още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният български нравствен преподавател. На българския пазар има голям брой негови книги и беседи. Бялото приятелство, което той образува, до ден сегашен има съидейници по целия свят, които популяризират мъдростта и предписанията му.

1.Когато човек остане самичък със себе си, когато няма никого около него – той е в действителното, има ли към него хора – той към този момент е в сенките на живота.

2. Някой споделя: “Тежка дума ми споделиха. ” Колко тежи тази дума? Как я мери? Нарекли те “простак ”. Защо е тежка тази дума? – Защото трептенията й са дисхармонични. Като знаеш това, в никакъв случай не казвай на индивида дума, която има дисхармонични вибрации. Всяка дума, която искаш да кажеш някому, първо пробвай върху себе си. Ако не ти се отрази добре, въздържай се да я употребяваш.



3. Откажеш ли се да извършиш услугата, която някой човек желае от тебе, под претекст, че не искаш или нямаш време да я направиш, ти се свързваш с един негативен закон в Природата. Против тебе се опълчва верига от негативни сили, които след време скапват хубавите ти проекти. Те са като подпочвената вода, която постепенно, само че несъмнено, унищожава основите на твоя живот.
4. Всички желаете светът вън от вас да се оправи. Светът вътре у вас би трябвало да се оправи.
5. Ако някой не може да ти насочи благ, прекрасен взор, ти го погледни по този начин. Пожелавай положително на всекиго. Кажи на индивида една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали заслужава – това да не те интересува. Този човек не се е родил, с цел да те схваща тебе. Важното е ти да разбираш Бога и да окажеш помощ. В това е смисълът и хубостта на живота.

6. Човек е прецизен във връзка с тези, които обича. Честният човек е прецизен по отношение на всички.



7. Минавате около ваш прочут и си казвате: този не заслужава даже “Добър ден ” да му кажа. На рисково място се поставяте по този начин. Кажете му: “На добър път. Желая ти триумф! Каквото мислиш, да сполучиш! ”

8. Чули сте нещо – не го разпространявайте. Обидил ви някой – не го разправяйте.
9. Някой споделил нещо неприятно по ваш адрес – не се тревожете, вашият мир коства доста повече от това, което е споделил някой. Изреченото от него е за негова сметка.
10. Всеки човек, добър или неприятен, който ви е посетил, всеки път оставя своето въздействие върху вас. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите, че от всеки човек се отделя една тънка материя, която пада като светлина или сянка върху оня, с който се среща. Ако е сянка, този човек изпитва известно неразположение на духа. Добрият и чист човек оставя единствено светлина върху хората.

11. Някой споделя: “Не мога да го претърпявам този човек. ” И не подозира, че унищожава този, който ненавижда, само че унищожава и себе си по едно и също време.

12. Искате хората да ви обичат. Дали ли сте нещо от себе си за тях? Жертвали ли сте нещо? Всички, които са ви обичали до момента, оценихте ли ги? На всички, които са ви създали някаква услуга, благодарихте ли им?

13. Някой споделя: “Аз нямам условия да върша положително. ” – За положителното всеки път имате условия.

14. Мислите ли, че се желае доста огромно познание да разберете един човек добър ли е или неприятен? Добрият човек гори и свети. Лошият човек нито гори, нито свети.

15. Ако дадеш пари някому, имаш ли право да си ги вземеш? – От човешко становище – да! От Божествено становище – не! Говоря за същинските връзки.
16. Някой споделя за някого: “Не мога да го обичам този човек. ” Щом ми каже това, аз зная, че той не обича Бога. Любовта превъзмогва всички мъчнотии. Когато човек обича, за него няма неприятни хора.
17. Когато видите, че един човек прави простъпка, използвайте я, с цел да се учите. Защото би трябвало да знаете, че всяко нещо, което става на Земята, е групов акт. Вие не знаете за какво един човек се е подхлъзнал някъде и е направил простъпка.

18. Хората страдат от безлюбие и умират отново от безлюбие. Те имат огромна обич, само че основно към себе си. Ако хората имаха към ближните си такава обич, каквато имат към себе си, светът не би очаквал никакво друго избавление отникъде. Той би бил избавен.



19. Срещате един човек, облечен с елементарни облекла, само че в него има една душа, един дух, сърце, разум. Всичко това вие би трябвало да намерите в индивида. Ако обърнете внимание единствено на външността му, на новата и хубава дреха, а пренебрегнете всичко друго, което се крие под тази дреха, няма да видите Божественото.

20. Преди да кажеш за някого неприятно, стой се, намерения, не хвърляй тиня върху никого. Извади треска от окото си и от окото на неприятеля си – другото ще се подреди.

21. Груби сте, тъй като нямате вътрешна светлина. Вечер камъните са студени. Когато има вътрешна светлина, човек е мек, топъл, гальовен. Щом загуби тази светлина, става леден и недодялан.
22. Всеки, който нищо не ви дава и нищо не взема от вас, не ви обича. Този, който единствено дава, без да взема, също не ви обича. Този, който единствено взема, той освен вас, само че никого не обича.
23. Който дава, той се благославя. От това, което ви е дал Бог, давайте. Силният всеки път дава. 

24. Никое държавно управление няма да ви освободи. Свободата е не външен, а вътрешен развой.

25. Не се интересувайте дали другите хора ви обичат, или не. Интересувайте се единствено от това, дали вие обичате.

26. Добрият човек дава и не мисли какво е дал, кому е дал, за какво е дал, справедливо ли е дал.

27. Кой човек е пратен от Бога? Този, който ви изважда от водата, когато се давите. Може да ви е роден брат, само че в случай че не ви изважда от водата, не е пратен от Бога и не ви е същински брат. Онзи, който ви оказва помощ, когато сте в потребност, той е от Бога пратен.

28. Някой ми споделил неприятна дума – отговорен съм, че съм я възприел. Той е отговорен, че ми е “продал ” неприятна стока, аз съм отговорен, че съм я “купил ”. Който наскърбява и който е афектиран – и двамата имат виновност.

29. Всеки би трябвало да се уважава за това, което е, а не за това, което не е.

30. Ако във всеки човек виждате наличието на Бога и му отдавате нужното внимание, вие сте на прав път. Обаче в случай че от индивида очаквате своето благополучие, вие сте на крив път. На Земята и в хората благополучие няма да намерим.
31. Със ситно решето другарство не се прави. При хората ще отивате с едри сита и необятни сърца.
32. Никога не допускайте някой да се меси във вашата работа. Нито вие се месете в работата и свободата на другите.

33. Ако има даже единствено един човек, с който да не сте се примирили, той ще ви бъде пречка да вървите в духовния свят.

34. В света съществува закон на периодичността, съгласно който това, което човек прави във връзка с другите, след прочут интервал от време ще се върне към него.

35. Щом правиш разграничение сред един човек и различен, към този момент си сбъркал. Всички хора са еднообразно положителни, само че всички не са се показали еднообразно.

36. Никой човек не би трябвало да държите доста покрай себе си. Обичайте, без да се привързвате. В огромната непосредственост няма никаква хубост.

37. Любовта е естетика на духа. Ако хората не те обичат, ти ще ги обичаш.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР